teeltgeluid

'Die extra stengel heb je wel nodig om kilo’s te gaan maken'

Het zonnige weer van de laatste periode maakt dat de groei en zetting van het vleestomatengewas goed verloopt op het bedrijf van Wouter Moerman in Maasbree. “Met dit weer lukt alles. Je ziet de vruchten grover worden en de vruchtaanmaak hoger.”

De gunstige weersomstandigheden van de laatste weken maken het productieverlies door weinig licht in de winter echter nog niet goed. In week 18 begint de oogst van de extra stengel. "Die heb je wel nodig om kilo's te kunnen gaan maken."

'Nooit zo fijn geweest'

De grofheid valt momenteel wat tegen. "Ik ben nog nooit zo fijn geweest met Foronti. De laatste weken zaten we op 240 gram, terwijl we een gemiddelde van 280 gram gewend zijn. Maar ik verwacht dat hij het nu wel weer zal gaan oppakken. Vooral de vruchten in de plant, ongeveer de derde tot zesde tros aan de plant, zie je heel sterk zwellen. Dat zijn echte groeitomaten. Dat is positief. Juist die trossen na de splitsing kunnen heel fijn worden als je er slecht weer op krijgt. Dat gebeurt nu niet."

Bij de tomaten van de achtste en negende tros, waarvan geoogst wordt, komt niet veel gewicht meer bij. "Die zijn al bijna klaar."

Langer doorgaan met beugelen

Bij de Kanavaro is een maand geleden gestopt met trosbeugelen. De trosstelen van Foronti zijn veel gevoeliger voor knikken. "Daarom ze we daar lang doorgegaan met beugelen, tot in week 16. We wachten altijd tot we eerst echt een week vol licht gehad hebben van meer dan 10.000 Joules, voordat we er mee stoppen. En dan nog kunnen ze knikken. We zetten de eerste tros die niet meer gebeugeld wordt daarom op drie. Zodat ze in ieder geval grof kunnen worden, zelfs als ze nog zouden knikken. Daar focussen we echt op. Echt helemaal voorkomen van kniktrossen kun je niet, maar we proberen ze zo lang mogelijk goed te houden."

Zowel de Kanavaro als Foronti kunnen ook wat last hebben van vallende vruchten in het voorjaar. "Maar dit jaar zie je dat heel weinig. Vorig jaar was het meer. Waar dat precies door komt weten we niet. Het enige dat we anders gedaan hebben is het nog meer open houden van het gewas."

Pittige temperaturen

Tijdens mooie dagen wordt een etmaaltemperatuur van rond de 21 graden Celsius gerealiseerd. Na een voornacht en nanacht van 16 en 18 graden mag de temperatuur overdag oplopen naar 26 of 27 graden Celsius. "Voor een vleestomaat is dat best pittig, maar met zo veel licht kan het. We proberen op die manier generatief te sturen en CO2 binnen te houden. En je houdt er vlotheid in het afrijpen mee. Het heeft ook wel daarmee te maken dat de tomaten nu niet super grof zijn, en voor ons doen fijn."

De meeste nachten gaat het energiescherm nog dicht. Gemiddeld van middernacht, als er opgestookt wordt naar de nanacht, tot zonop.

Plant heeft voeding nodig

De water- en voedingsgift staat heel simpel ingesteld op 3 EC, heel klassiek met 3 cc/Joule. "Geen lichtverlaging, in verband met de hoge plantbelasting. De plant heeft die voeding nodig. Je ziet nu al wat van die magnesiumgebrek-achtig tonende bladeren. Normaal zou je rond deze tijd op zonnige dagen de EC al wel gaan verlagen, maar het gewas is gezond en kan nog makkelijk verdampen en voeding opnemen. Ook voor de vruchtkwaliteit is de hogere EC gunstig."

Biologische correcties

Met plagen is het vrij rustig. Wel zit er een beetje wittevlieg. Tot nu toe is alleen Encarsia uitgezet, nu wordt overgeschakeld op een mix van deze sluipwesp met Eretmocerus. "De correcties proberen we aan te pakken met het schimmelpreparaat Preferal, op een paar kleinere haardplekken waar we normaal veel extra bio zouden uitzetten of waar we chemisch zouden ingrijpen. Het is nu nog te vroeg om te zeggen wat het resultaat is. Maar we willen wel proberen om alles zo veel mogelijk biologisch op te lossen. Want als je eenmaal begint met plagen chemisch te corrigeren, dan blijft het lastig."

Om eitjes van sluipwespen extra de kans te geven uit te komen, wordt het bladsnijden iets uitgesteld. Nu het beugelen achter de rug is, gaat qua gewaswerk een wat rustiger tijd aanbreken. Een kopblaadje weghalen is bij Forento, een ras waarvan de vruchten toch wel grof genoeg worden, ook niet meer nodig. "Bij Kanavaro houden we het nog wel even vol, zodat er wat meer licht in het gewas komt, en die iets grover wordt."

Of registreer je om te kunnen reageren.