teeltgeluid

Laatste weken uitstekend paprikaweer''

Theo Jansen in Andijk is net begonnen met de oogst van de eerste rode paprika’s. Hij heeft geen groen gesneden.

"Normaal lieten we de 9 oktober zaai op het derde oksel zetten, en haalden er dan eerst twee groene vanaf. Dit jaar is er bewust voor het vierde oksel gekozen, om een grotere plant neer te zetten voordat de zetting komt. We gaan dan met snijden direct naar rood."

Regelmatige zetting

De zetting verloopt in de afgelopen periode afwijkend van de grote zettingen waar collega's het merendeels over hebben. "Wij hebben al drie weken achtereen steeds 4 of 5 vruchten zetting. Dat is heel mooi." Het speelt bij die grotere regelmaat een rol dat hij met het eerste zetsel wat vroeger was dan het gemiddelde.

Niet te grove vruchten

"De verhouding tussen zetting en groei is nu goed. Voldoende groei en niet te grove vruchten." Hij merkt dat de dozen soms best vol zitten, nu de vruchten op gewicht worden gesorteerd in plaats van op diameter. Voorgaande jaren had je wel eens een doos 80-ers waarvan je dacht: zit daar al wel vijf kilo in? Maar nu je geen mix aan gewichten meer hebt, worden het op het ogenblik soms al flink volle dozen bij 160-180 grams paprika's."

Makkelijk toppen

Elke twee weken wordt er een rondje getopt en gedraaid. "Dat toppen gaat heel makkelijk, omdat er geen grof gewas staat. Maar ondanks dat het gewas niet zwaar staat, kun je geen week overslaan. Je moet vanwege de zetting blijven draaien. Anders moet je de week erna gaan indraaien tussen vruchtjes in."

Dubbel scherm bespaart

De voornacht staat ingesteld op 18 graden Celsius tot 23.00 uur. Daarna wordt in één rechte lijn langzaam naar de dagtemperatuur van 20,5 graden toegewerkt. "Het is de laatste weken uitstekend paprikaweer, met heel veel licht overdag." Omdat de nachten daarbij nog koud zijn, weet hij ten opzichte van collega-telers veel energie te besparen dankzij het dubbele schermdoek.

Rupsjes

Jansen begint de opkomst van wat rupsjes waar te nemen, maar verder is het helemaal schoon qua plagen. "We zijn wel alle beesten aan het uitzetten die er uit te zetten zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.