teeltgeluid

'Gewasgroei bij belast gewas valt niet tegen'

Begin week 13 begint de oogst bij Wim Verberne in Asten op gang te komen. “Het begint van alle kanten te kleuren. De komende week komt het nog beter los.”

Volgens de landelijke omschakeling wordt er op gewicht gesorteerd in plaats van op diameter. "Voor het flowpacken is dat wel positief. Maar ik weet niet of het de uniformiteit wel altijd te goede zal komen bij de zwaardere sorteringen. Je hebt daar altijd wel kleine vruchten die iets zwaarder zijn en grotere die toch wat minder wegen."

Groei ondanks belasting

Het paprikagewas staat er gezond en fris op. "Het blijft goed aan de gang. Ondanks dat de plantbelasting nog steeds aan het oplopen is, valt de gewasgroei me niet tegen." Die groei is regelmatig met 6 tot 7 centimeter per week, zonder dat dit ten koste gaat van een generatieve stand van het gewas. "'s Morgens staan de planten elke keer mooi blond. Het is niet aangestookt."

Tempo houden

Als het lukt met voldoende buitenlicht, probeert hij tempo te blijven draaien, met etmaaltemperaturen van 19 tot 22 graden Celsius. Op basis van de hoeveelheid Joules wordt de etmaaltemperatuur bepaald.

"Met Marduro is het wel nodig om tempo te houden, om niet te grove bloemen te krijgen. Die grove bloemen heb je met een enkel scherm al snel bij deze koude nachten met veel uitstraling."

De zetting verloopt vrij vlot. Eind week 12 resulteerde dat in 25 vruchten per vierkante meter. "De zetting zal in de komende weken wel een beetje terug gaan lopen, vanwege de flinke belasting."

Generatief genoeg

Luchten gebeurt vanaf 23,5 graden Celsius in de morgen. In de namiddag mag de ventilatietemperatuur oplopen tot 26 graden. Tijdens rondgangen met collega's wordt er regelmatig gediscussieerd over hoe snel de temperatuur in de ochtend op mag lopen, en hoe lang die in de avond vastgehouden moet worden om de gewenste vegetatieve of generatieve sturing te krijgen.

"Zoals wij het gewas nu hebben staan, is het generatief genoeg. Je mag hier best wat temperatuur in de kas brengen om er groei in te houden. Als je meer zou gaan luchten, zakt het vocht weg, en zou je nog generatiever worden. Met 's avonds zo'n hoge uitstraling gaat het scherm ook op tijd dicht."

Ondanks de generativiteit en matiger groei, blijft hij op het vaste schema van twee weken zitten met toppen en indraaien. "De vruchten groeien zo hard. Als je langer weg zou blijven, wordt het anders lastig indraaien."

Vrij hoge mat-EC

Aan voeding wordt een druppel-EC van 2,6 meegegeven. Desondanks blijft de EC in de mat met 4,2 nog vrij hoog. "Maar als er straks wat meer groei komt, dan gaat het gewas dat wel weer opeten." Er wordt 's morgens eerst 10 tot 12 procent ingeteerd, om dan bij elke 125 Joules (later op de dag bij elke 100 Joules) een beurt van 120 cc. te geven.

Orius houdt trips onder controle

Met plagen is het rustig. Er komt iets meer trips opzetten, maar de preventief met 2,5 roofwantsen per vierkante meter uitgezette Orius weet die goed onder controle te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.