teeltgeluid

'Als het zo blijft gaat de voornacht nog verder omlaag'

De kassen bij Cock van Schie in Kwintsheul staan al weer even vol: op 8 en 9 december heeft hij – net als in de voorgaande zes seizoenen- het ras Arvento geplant, geënt op onderstam Maxifort. "De planten hebben een mooie kwaliteit en ze hebben er flink de gang in", zei hij halverwege vorige week.

Anders dan vorig jaar heeft de plantenkweker nu getopt op het derde blad waarna de twee sterkste dieven zijn aangehouden. Vorig jaar kwamen de eerste drie trossen bijzonder onregelmatig waardoor het extreem moeilijk was om een generatief en gelijk gewas te krijgen. "Het is nog te vroeg om te beoordelen want als je goed kijkt zie je het eerste trosje net komen in de kop. Pas als de derde tros er is, kan je het pas echt zeggen. Maar ik verwacht dat het nu beter is."
De plantafstand in de rij is 53 centimeter. In week 5 of 6 wordt er een extra stengel bijgemaakt. Vorige week zijn de planten allemaal al aan het touw vastgezet. "Dat is ook nodig ook, want de gang zat er meteen in. Zonder touw zouden ze omvallen."

Oppassen voor warme nachten

In de eerste vier dagen is een temperatuur aangehouden van 20 graden overdag en 18 graden 's nachts. Maar al vanaf het eerste weekend is de voornacht verlaagd naar 15 graden (tot 2 uur) en de nanacht naar 17 graden. De dagtemperatuur staat ingesteld op 22 graden plus 2 graden lichtverhoging. "Het weer is zo zacht dat je moet oppassen voor te warme nachten. Als het zo blijft gaat de voornacht nog verder omlaag." Vorige week waren er een paar dagen met 180 Joules aan licht. Dan is het goed te doen om de plant te activeren en op kleur te krijgen. "Een minimumbuis is nog niet nodig zolang de luchtvochtigheid onder de 80 procent ligt. Maar als het te vochtig wordt komt er wel een minimumbuis in en een klein kiertje lucht boven het vaste scherm. Het ac-folie onder het beweegbare scherm heeft perforaties op 10 bij 10 centimeter, in de koudste vakken afgewisseld met (in totaal) zes banen met perforaties op 20 bij 20 centimeter. "Je wilt natuurlijk zo min mogelijk gas gebruiken, maar je moet ook het vocht kwijt kunnen."

CO2 uit de klei

De planten hadden in de eerste week nog maar twee beurten van 100 en 150 milliliter gekregen, gewoon overdag. Maar zodra de tros eruit begint te komen wordt het watergeven naar de nacht verplaatst. "De plant is dan in rust en neemt dan minder vlot het water op. Doordat de steenwol in het tweede deel van de dag droger is, krijg je de plant makkelijker op kleur en generatiever." Pas tegen Nieuwjaar verwacht Van Schie ook overdag weer te moeten druppelen.
Zonder CO2 te doseren lag de concentratie in de eerste weken tussen 800 en 1100 ppm. Dit is afkomstig uit de vertering van de humus in de kleigrond. "Meestal gaan we pas in de tweede of derde week doseren, als de planten meer gaan opeten." Tot de ramen geregeld opengaan (half maart) is de CO2 afkomstig van Ocap. Daarna neemt de wkk het over.

Geen vaccinatie tegen pepino

Ik heb dit jaar geen zwakke stam van Pepinomozaïekvirus meer ingebracht. "We hebben het twee jaar wel gedaan, eerst dat van Valto en vorig jaar van DCM. Door de prijs per vierkante meter is het best duur. We zijn het gaan doen omdat gezegd werd dat pepino je 1 tot 2 kilo per vierkante meter kost. Maar het vaccineren heeft in de afgelopen twee jaar geen meerproductie opgeleverd." In de jaren daarvoor waren er wel eens wat bonte vruchten te zien, maar dat was na een paar dagen weggetrokken. "Pepino is bij ons eigenlijk nooit een probleem geweest."
Tuta absoluta is wel een vervelende gast. Begin vorig jaar was het een behoorlijk probleem. "Hij leek goed bestreden, maar bij de teeltwisseling kwamen we hem toch weer tegen op de vallen." Vorige week zijn daarom grote gele vangplaten met feromoon verdeeld over de kas. Die hebben een groter oppervlak dan de deltavallen waardoor de kans groter is dat de Tuta's blijven plakken. Net als vorig jaar verwacht Van Schie dat hij wel chemisch zal moeten ingrijpen, maar dat moet wel goed passen bij de hele gewasbeschermingsstrategie. "Er zijn steeds minder middelen en die erover zijn mag je vaak maar een paar keer per jaar gebruiken. Je moet dus oppassen dat je niet nu al je opties verspeelt."

Linten doen héél veel

Voor Macrolophus is het nog te vroeg. Die komt pas na half februari. Encarsia wordt uitgezet zodra de eerste wittevlieg gevonden wordt op de vangplaten. Later worden kaartjes opgehangen met een mix van poppen van Encarsia en Erethmocerus en nog weer later alleen Erethmocerus. Wanneer er desondanks haarden wittevlieg ontstaan, komen er gele linten bij te hangen. "Dat doet héél veel. Vorig jaar moest je in een haard je mond dichthouden, zoveel vlogen er rond. Maar door een paar linten op te hangen en tegen de koppen te tikken waren ze snel verdwenen."

Of registreer je om te kunnen reageren.