teeltgeluid

'Het zal best hard gaan bij de nieuwe planten'

De teelt van de gele Allrounder bij Michiel Koolhaas in Bergschenhoek is redelijk in lijn met de verwachting afgesloten, ook wat betreft het geel kunnen oogsten van de laatste paprika's.

De kwaliteit bleef op niveau. "Omdat er bij ons op maandag wordt gesorteerd bij de centrale sortering, hebben we aan het einde van de teelt niet meer geoogst op vrijdag, zodat de kwaliteit beter bleef. Met oogsten op vrijdag zou het anders te lang zijn gaan duren voordat de geoogste vruchten verwerkt zouden zijn."

Schoon geëindigd

De totaalproductie is dit jaar uiteindelijk uitgekomen op 33 kilo per vierkante meter, waar hij tevreden mee is. "Dat was wel mooi. De laatste paprika's brachten helaas weinig meer op, maar dat is bijna elk jaar wel zo op het eind."

Wat betreft ziekten en plagen is de teelt schoon geëindigd. "Omdat ik het steeds aardig heb bijgehouden, hebben we geen gekke dingen gezien."

Goten afspuiten

Het gewas is in week 45 naar beneden gesneden. Het geruimde gewas ligt buiten. Koolhaas heeft vervolgens het kasdek af laten spuiten door een loonwerker. In week 47 is hij zelf bezig om de hangende teeltgoten af te spuiten. "Daarna blijven we het hele hygiëneprotocol volgen, en gaan we alles verder schoonmaken, zoals het ontsmetten van de leidingen en druppelaars. En gaan we weer nieuwe steenwolmatten leggen."

Intensieve klus

De teeltwisseling blijft altijd een lastige en arbeidsintensieve klus, waarbij veel werk in korte tijd moet gebeuren. "Gelukkig is het meer één keer per jaar. Dan is het weer voorbij." Alle aandacht kan dan weer gericht worden op de nieuwe teelt. Rond 4 december verwacht hij te gaan planten, evenals afgelopen seizoen met het ras Allrounder. De planten zijn op 16 oktober gezaaid. Hij heeft al foto's van de opkweek van zijn planten ontvangen, en gaat er ook nog een keer zelf naar kijken. "Het zal best wel hard gaan. We hebben veel zon en zacht weer. Daardoor zal het wel opschieten."

Of registreer je om te kunnen reageren.