teeltgeluid

'Tomaten telen met het weer mee kost te veel productie'

Het zesde seizoen met het ras Arvento nadert zijn einde. Cock van Schie in Kwintsheul heeft niet de kilo's gehaald die hij verwachtte, maar weet wel waar de knelpunten hebben gezeten.

"We gaan volgende week ethrellen in drie fases, met twee dagen tussenruimte. Op 16 of 17 november plukken we dan de laatste tomaten. Deze week en volgende week halen we weer een productie van 1,5 kilo per vierkante meter, maar vorige week was dat maar 0,9 kilo. Dat kon je aan de zettingscijfers niet zien aankomen, maar door de hoge plantbelasting op het moment van zetting en het warme weer hebben de net gezette vruchtjes gewoon even in de wachtkamer gezeten. Je mist gewoon een week uitgroei. Met 85 gram zijn de tomaten aan de fijne kant, maar gelukkig neemt dat weer toe. De kwaliteit is nooit een probleem geweest. Je ziet geen wankleurigheid en de punttomaten zijn ook goed van kwaliteit. Dat is een sterk punt van Arvento.

Valse start niet ingehaald

Met nu nog 3 tot 4 trossen aan de plant komt de totale productie uiteindelijk uit tussen 63 en 64 kilo per vierkante meter. Dat valt niet mee. Daarmee is het een van de minste jaren. De start ging al niet vanzelf. De eerste trossen zaten niet op de goede hoogte. Je denk dat je dat nog wel inhaalt, maar dat is toch tegengevallen. We zijn toch bijna een tros kwijt geraakt door die hoge en ongelijke trosstand. Je moet dan dingen gaan doen die je eigenlijk niet wilt. Door de grotere verschillen tussen dag- en nachttemperaturen is de etmaaltemperatuur lager uit gekomen en dat is ten koste gegaan van de snelheid.

Te trage afrijping

Daarnaast zijn we de laatste jaren steeds koeler en luchtiger gaan telen. Qua energie doen we het goed, maar het heeft teveel productie gekost. Je teelt eigenlijk steeds meer met het weer mee. Dit jaar lag de etmaaltemperatuur buiten 1,5 graden lager dan vorig jaar, en binnen zie je hetzelfde verschil. De kastemperatuur stijgt als de zon er is. En doordat we luchtig telen is de luchtvochtigheid lager en komt er niet zo gauw een buis in. Daardoor komen de vruchten er langzamer af en loopt de plantbelasting op. We halen al vroeg een extra blaadje uit de kop om meer zon op de vruchten te krijgen, maar dat heeft niet tot een snellere afrijping geleid.

Gezond gewas

Het gewas ziet er nog heel gezond uit. Voor het koppen is preventief Luna gedruppeld en Botrytis komt nauwelijks voor. Hier en daar zijn een paar plekjes met Phytophthora gevonden, onder druppelende goten. Die planten zijn pleksgewijs ingespoten of ingesmeerd met Proplant (voorheen Previcur). Tegen plagen hoeft ook weinig gedaan te worden. Er zit nog volop Macrolophus. Alleen Tuta begint weer toe te nemen. In het voorjaar zaten er ook veel die toen met veel gele platen (1 per 1000 m2) met feromonen succesvol zijn bestreden. Nu worden ze chemisch opgeruimd om de kans op overblijven naar de volgende teelt zo klein mogelijk te maken.

Nog geen beter ras

Op 10 december gaan we weer planten. Voor komend seizoen kiezen we weer voor het ras Arvento. We hebben nog geen goede vervanger kunnen vinden in de 9 proefveldjes van 10 matten. Er zijn er wel met hogere productie waar we volgend jaar hele paden van gaan zetten. Om herhaling van de problemen met de troshoogte te voorkomen gaat de plantenkweker de planten nu toppen op drie bladeren waarna de twee sterkste stengel worden aangehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.