teeltgeluid

'Ik heb het roer rigoureus omgegooid om de trossen sterker te maken'

"De planten waren bij aflevering mooi gelijk maar de eerste trossen zijn heel onregelmatig gepositioneerd. De eerste tros zit soms op het zesde blad maar ook op het elfde blad. En tussen de eerste en tweede tros zitten vaak 4 of 5 bladeren", zegt Cock van Schie in Kwintsheul.

Hij heeft op 10 en 11 december de 6,5 hectare geplant met het ras Arvento (onderstam Maxifort) voor losse tomaten. "De oorzaak ligt in het bijzonder donkere najaar. Arvento is daar erg gevoelig voor. De eerste tros is eind november ontwikkeld en de tweede was zo laat dat hij op de tuin is ontwikkeld."  De lange, dunne planten laten zich niet gemakkelijk sturen. Door de lage plantbelasting en het gebrekkige licht dreigen ze te vegetatief en zwak te worden. "Ik heb het roer aan het eind van week 2 rigoureus omgegooid om de trossen sterker te maken." Eerst stond er nog een voornacht temperatuur in van 14 graden en een nanacht van 16 graden. Sinds 10 januari is de instelling voor de hele nacht op 12 graden. En de dagtemperatuur is verhoogd naar 22 graden plus 2 graden lichtverhoging.

Meer paars in de kop

Het beweegbare scherm boven het vaste folie is tot nu toe nog niet gebruikt. "Door het vaste foliescherm en het zachte weer komt de nachttemperatuur niet onder 13 graden. Vanaf 3 uur moet er ook een minimumbuis in van 30 graden." Na vier dagen was het effect al goed te zien. "Je ziet meer paars in de kop dus de plant begint nu energie over te houden. Als ze zwaarder worden kan de temperatuur weer omhoog", zei hij halverwege vorige week. De CO2 is afkomstig van Ocap. Tussen 9.30 en 16 uur wordt een concentratie van 800 tot 900 ppm gehandhaafd.

Trosbehandeling

Eind week 2 zijn de hommels in de kas gekomen. De zetting lijkt goed te verlopen, maar Van Schie verwacht veel meer bonken dan normaal. Die gaat hij er allemaal af halen. Daarnaast worden ook de trosstelen omgebogen over een buisje. "De trosstelen zijn langer en dunner dan normaal dus we moeten voorkomen dat ze gaan knikken. Vorig jaar hadden we 100 procent bloei binnen een week en dachten we dat we het in de vingers hadden. Nu duurt het waarschijnlijk tot de derde tros voor de plant in balans komt." Vorige week vrijdag bloeiden vrijwel alle trossen volledig en werden de planten op het gat gezet om door te wortelen. Voor het eerst heeft Van Schie de hogere en smallere Grotop-Master mat van Grodan liggen. "Ik hoop met deze mat meer actieve wortels bovenin de mat te krijgen. De oppervlakte is onderin immers kleiner." De matten zijn volgedruppeld met een ec van 4, die concentratie wordt nog steeds meegedruppeld. Per blok met twee planten wordt overdag en 's avonds een beurt van 100 milliliter gegeven. Maar zodra ze zijn ingeworteld krijgen ze alleen avondbeurten tot de mat ver genoeg ingeteerd is.

Meteen waterstofperoxide erbij

Bij het voldruppelen is meteen waterstofperoxide meegegeven en er gaat verder geen druppelwater weg zonder waterstofperoxide toe te voegen. "De laatste jaren hebben we zo steeds zo'n tien matten met crazy roots gehad, steeds op andere plaatsen. Maar het blijft dus heel goed onder controle."
In een hoek is al een beetje wittevlieg gevonden. Daar zijn kaartjes met encarsia-poppen opgehangen en dat wordt de komende weken herhaald. Voor Macrolophus is het nog te vroeg. "We zijn ook best schoon geeïndigd."

Of registreer je om te kunnen reageren.