weblog

'Momentum voor aanpassen kartelverbod'

Twee weken geleden plaatste ik hier op gfactueel.nl een open brief aan LTO Glaskracht Nederland. De reactie was vriendelijk, maar wordt er wel echt doorgepakt?

Ik heb de open brief geschreven omdat we nu het momentum moeten gebruiken om door te pakken. Dit momentum met de aandacht van de politiek hadden we niet eerder. Het initiatief van 'Stap' was toch min of meer een tuinbouwonderonsje, wij (de kwekers) tegen zij (de handel).

We zien nu voor het eerst een voorzichtig draagvlak bij de politieke partijen ontstaan. LTO Glaskracht is de partij om hier vol op in te zetten. Dus niet morgen of overmorgen maar vandaag de kamerleden bezoeken en doordringen van de noodzaak tot actie.

De politiek is de bepalende partij en uiteindelijk geeft zij EZ de opdracht om de mogelijkheden tot aanbodbundeling te faciliteren. De ACM (voorheen NMa, dwarsligger bij een eerder poging tot aanbodbundeling) valt onder EZ en moet gevraagd worden pro-actief naar een oplossing te zoeken.

Jaco Geurts van het CDA stelt als reactie in hetzelfde artikel dat hij een motie 'initiatief voorstel' aan de Tweede Kamer aangeboden heeft om een onafhankelijk toezichthouder in te stellen. Vanuit de krant (AD)  geeft hij aan dat het PVDA, SP, D66 en CU hier positief over waren.

Ik vind dit een goed initiatief van het CDA maar het zal nog wel een tijd duren voor dit functioneel is. Jaco Geurts zegt ook, veel belangrijker,  dat het kartelverbod aangepast moet worden.

Dit voorstel staat niet in de motie aan de Tweede Kamer. Een kartelverbod kan heel snel geregeld worden, wellicht door de tekst iets anders te interpreteren zodat een ambtelijk overleg volstaat. Om niet afhankelijk te zijn van de traag draaiende ambtelijke molen stel ik voor dat LTO Glaskracht de kamerleden informeert en daarbij aanstuurt om een motie in te dienen waarin zij de minister van EZ vraagt het kartelverbod aan te passen.

Of registreer je om te kunnen reageren.