teeltgeluid

‘Er zat een hoop groei in komkommergewas’

De op 18 en 24 juli geplante komkommers bij Jeroen Verheul in Maarssen hebben een hoop geproduceerd.

"De stammers hebben het goed gedaan. De overgang naar de rank toe is goed gegaan. We zijn nu volop van de ranksnee bezig, met mooie lange komkommers."

Ook in de donkere periode kon vlot worden door gesneden. "Er zat een hoop groei in."

In week 37 wordt er nog even goed getopt en gesnoeid. "Nog even een ronde blad plukken, en dan blijven we zo veel mogelijk van het gewas af. Het moet nu goed staan voor de komende 6 tot 7 weken."

Virus

Helaas is er in de derde teelt weer virus gevonden. "In de eerste en tweede teelt heb ik het niet gezien. Ik hoopte dat ik er van af was, nadat ik vorig jaar voor het eerst na 20 jaar weer virus had gekregen." Tijdens de teeltwisseling is alles grondig aangepakt. "Het is vervelend dat we het nu opnieuw gevonden hebben. Het breidt wat uit. We proberen er wel alles aan te doen om dat te beperken, en de besmetting binnen het pad te houden. Gebruik van verschillende mesjes, en mesjes dopen in Virkon."

Luna effectief

De rest van de bestrijding gaat goed. Er is met de nu toegelaten Luna Privilege gespoten. "Je ziet nog geen plantendelen met Botrytis. Dat is een plus ten opzichte van andere jaren." Door eind augustus al goede maatregelen te kunnen nemen, denkt hij straks in oktober minder problemen met Botrytis tegen te komen.

Ook de meeldauwdruk is een stuk lager dankzij de nevenwerking van de Luna-toepassing. "Het is nu voldoende om een keer in de drie weken een keer Rocket te gebruiken. Voorheen moest dat soms wekelijks."

Iets spint

Aan plagen is hier en daar wat spint te vinden, maar ook de roofmijten doen het nog goed. Er is een keer een behandeling uitgevoerd met Floramite en Nissorun, zodat de biologie het hopelijk verder zal kunnen redden tot het eind van de teelt. Zo niet, dan kan begin oktober nog een keer Oberon ingezet worden.

In de tweede teelt zat er ook trips, die tegen het einde van die teelt al begon af te nemen. Na een Vertimec behandeling aan het begin van de derde teelt is trips onder controle. De bespuiting zorgde tevens dat spint de eerste weken geen kans kreeg.

Buizen tegen vocht

Bij de temperatuurinstellingen wordt overdag 20 graden Celsius aangehouden. In de voornacht gaat hij terug naar 17 graden, om na 23.30 uur weer langzaam naar de nanacht van 18,5 graden Celsius te gaan. Een uur voor zonop is de dagtemperatuur weer bereikt.

"Met goede buizen tegen het vocht. Die mogen naar 50 graden. Dat komt redelijk overeen met w twee met de wkk willen draaien. Straks wordt dat minder en gaan we meer schermen, maar nu moet je nog erg oppassen met het schermgebruik met oog op schimmels."

Weinig drain na overgang

Het watergeven neemt af. De instelling staat nog wel op 100 cc per 50 Joules, maar met de afname van de hoeveelheid instraling nemen ook de gietbeurten af. "Op donkere dagen geef je niet zo veel meer. Al merk je op de eerste dag donker na een zonnige dag wel dat je op slechts 20 procent drain zit in plaats van 40 procent. Het gewas is dan toch nog actief. Op de tweede dag donker heb je al weer meer drain."

Alleen op een lichte dag geeft hij nog handmatig een nachtbeurt. "Met donkere omstandigheden krijgt het gewas rond 18.30 uur de laatste beurt. "Daarna moet hij het maar uitzoeken tot ongeveer twee uur na zonop."

Of registreer je om te kunnen reageren.