teeltgeluid

‘Op twee wielen door de bocht’

Bij Zwingrow in Honselersdijk staat er begin week 13 een generatief gewas oranje paprika met een dun kopje.

Bart van der Valk: "Het tweede zetsel hangt er nu vol aan. We doen nu alles om op groei te sturen. Dat lukt wel aardig. Het is altijd een beetje balanceren en op twee wielen door de bocht gaan. Die volle belasting mag niet te veel groei gaan kosten, maar anderzijds wil je het gewas wel zo weg zetten. Zeker met oranje paprika is het belangrijk dat het gewas het echt wel even voelt. Anders krijg je daarna naar de zomer toe te veel groei."

Het eerste zetsel is er vlot af gekomen. "In jaren met koud weer had je nog wel eens wolkerige vruchten qua doorkleuring. Nu niet." De paprika's waren met 180 tot 190 gram wat fijner van sortering. "Maar voor een eerste zetsel was het perfect. Dan weet je dat je snelheid in ieder geval goed zit."

Vlak schema

Met de temperatuurinstellingen probeert hij er een vlak schema erin te houden, met een voornacht van 18 graden Celsius, een nanacht van 19,5 graden en een dagtemperatuur van 21 graden. "Het meeste doe je wel met het schermen. Elke dag ben je daar mee aan het pionieren. Met een buitje kan het bijvoorbeeld ineens koud worden. En aan het eind van de middag gaat het scherm bij helder weer vlot dicht, zodat het gewas geen kou op de kop krijgt in de voornacht. Bij een nachtvorstje en daarna zoninstraling om 8.00 uur moet je uitkijken dat de temperatuur niet te snel oploopt. Aan de andere kant moet je ook weer oppassen voor het te vroeg openen van het scherm, want je wilt geen terugval van het gewas met een verhoogde kans op binnenrot."

Hygiëne

Er wordt alles aan gedaan om binnenrot te voorkomen. Bij het toppen van het gewas worden de toppen direct meegenomen en afgevoerd. "Hygiënisch werken heeft zijn meerwaarde. Rottend materiaal in de kas is een infectiebron. Onderzoekstechnisch kon niet met zekerheid vastgesteld worden dat het een effectieve maatregel is tegen binnenrot, maar wij zien er toch de meerwaarde van in." Andere teeltmaatregelen zijn onder andere Trianum druppelen, chloride meegeven voor een sterkere opbouw, en het vocht in de kas in de gaten houden.

Rond deze tijd worden er wat langere toppen aangehouden. "Je hebt in deze periode kleine blaadjes. Je wilt topjes sparen om bladbedekking op het vrucht te krijgen. Het is ook al preventief naar de grootste instraling toe. De zon wordt steeds sterker. De vruchtjes die nu aangemaakt zijn, komen straks wel met hun schouders in de zon te hangen bij 900 Watt instraling."

EC verlagen

De hele tijd voor het eerste zetsel is er niet onder een EC van 3 gedruppeld, om bruine stelen te voorkomen. "Nu zijn we, met het licht mee, weer rustig aan het zakken. De mat-EC zat op 4. Je wilt geleidelijk aan weer richting 3 of nog ietsje lager. Maar je weet dat hij nu van zijn druppelwater leeft, dus hoef je je ook weer niet zo'n zorgen maken over een nog wat hogere EC."

Vroege luis

Bij de plagen is luis vroeg dit jaar. "We hebben zelf ook de eerste paar plekjes met boterbloemluis al gevonden. Daar hebben we direct pleksgewijs biologie ingezet. Je wilt liever geen correctiemiddelen gebruiken. Maar het blijft wel goed opletten, want boterbloemluis kan snel veel schade geven."

Met spint en trips is het nog rustig, al is er op de andere bedrijfslocatie al wel wat spint waargenomen. "Daar zijn we nu met Phytoseiulus aan het kweken. Een beetje opbouw maken voordat spint overal naar binnen komt waaien als het straks warmer wordt."

Swirskii is dit jaar goed aangeslagen. De basis voor de Orius is uitgezet, al is daar op dit moment nog niet veel van terug te zien. De eerste aantallen Macrolophus zitten erin, wat nog verder opgebouwd gaat worden. Ze worden wekelijks bijgevoerd. Degenerans is ook uitgezet. "We zijn dus volop in de opbouw bezig."

Personeel op scherp

"Het is ook heel belangrijk dat je de medewerkers enthousiasmeert en instrueert, om snel door te geven als ze ergens plaaginsecten ontdekken. Door nu in het voorjaar een presentatie over biologie te geven in de kantine. Door er met elkaar over te praten staat iedereen op scherp. Daar zie je snel effect en de revenuen van."

Of registreer je om te kunnen reageren.