weblog

KCB: goede basiskwaliteit paprika

In mijn rondgang in week 17 zag ik paprika's die waren ingedeeld in de klasse I-1. Dit beoogde 'betere deel' van de klasse I voldeed daar niet aan.

De basiskwaliteit was prima, het sorteerwerk vaak niet. Afgebroken staartjes, beschadigingen, oortjes en te bonte vruchten, alle uitsorteerbare gebreken, zorgden ervoor dat de kwaliteit het I-1 niveau niet haalde. De homogeniteit in het blok was ook niet wat je ervan verwachtte. Het uitsorteren van vruchten op gewicht en het aanbieden van de rest op mm-basis veroorzaakt dat er in een bepaalde maatsortering een segment ontbreekt. De ene partij heeft gemiddeld 22 vruchten per doos, een andere in dezelfde sortering zo maar 28.

Het viel mij op dat de op gewicht aangeboden paprika's kwalitatief beter waren dan de op maat gesorteerde. Tomaten blijven onveranderd goed van kwaliteit. Ik zag een paar partijen losse tomaten, die er voortreffelijk uitzagen. Goed doorgekleurd en zonder enig gebrek. Ook trostomaten zagen er goed uit. Opmerkelijk dat er nog steeds Spaanse tomaten zijn en nog met een acceptabele kwaliteit.

Komkommers beginnen wat te vervlakken. De eerste teelt nadert zijn eind en dat zie je aan het heterogene beeld van dergelijke partijen. Vorm en kleurverschillen veroorzaken een minder beeld, hoewel het algemene beeld nog voldoende was.

Aubergines waren, zoals gebruikelijk, van bijna onberispelijke kwaliteit. In het verleden was dit de periode van kelkverdroging, iets wat nu nauwelijks nog voorkomt. Opmerkelijk was het, dat een bedrijf mijn mening vroeg over vruchten met een miniscuul beetje kelkverdroging. Mijn gedachte hierbij was: adel verplicht!

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.