teeltgeluid

'We moesten zelfs vrucht dunnen'

Arie Jongeleen zit halverwege week 7 lekker even in het zonnetje in te draaien bij de paprika’s. Dat was welkom na donkere dagen waarin hij gas terug moest nemen om de plant niet leeg te stoken.

Qua werkzaamheden is het nog een rustige tijd bij de 20 november geplante Marduro en Maranello. "Het hangt er allemaal netjes aan. Het tweede zetsel is ook al weer bezig." De eerste zetting kwam er vlot aan in het derde en vierde oksel. "Bij Maranello moesten we zelfs dunnen. Dat werd te gek, zoveel zaten er aan." Bij Marduro was dat iets minder. Daar groeiden de vruchten dan ook iets makkelijker door."

In week 8 begint hij misschien met de eerste groene vruchten snijden bij de stengels die het meest last hebben van de plantbelasting. "Maar het is afhankelijk van de prijsvorming en hoe belast de moeilijkste stengels staan."

Elke dag drain

De temperatuurinstellingen wisselen met de mate van instraling. Met zon gaat de voornacht naar 19 graden, anders mag hij terug tot 17,5 graden. "Je wilt de plant niet leeg stoken op van die donkere of regenachtige dagen."

Vanaf de voornacht gaat de temperatuur in één rechte lijn naar de dagtemperatuur van 20 graden Celsius. Er wordt niet met een lichtverhoging gewerkt. Wel staat er een minimumbuis van 42 graden Celsius ingesteld. "Het moet wel echt zonnig zijn, met een instraling richting de 400 Watt, voordat die weg valt. Maar het is al wel een enkele dag gebeurd."

De watergift is van de hand-starts af en wordt nu weer automatisch geregeld. "Met vruchtjes aan de plant willen we toch elke dag wel drain hebben."

Swirskii te agressief

Aan biologie is cucumeris ingezet. "Ik werk niet met swirskii. Die werkt iets te agressief tegen de spintroofmijtjes. Ik heb het ooit een keer gedaan, maar toen werden de roofmijten allemaal opgevreten. Dat is zonde."

Binnenkort wordt de pest-in-first tegen spint uitgezet. "Dan kun je een leuke populatie opbouwen voordat het echt schraal weer wordt."

Of registreer je om te kunnen reageren.