teeltgeluid

‘Ontvochtigen hoort bij dubbel scherm’

Ed Classens van VieVerde in Castenray heeft op 9 januari en 21 januari Proloog geplant.

De laatste planting is wat later gestart vanwege de aanleg van het Air & Energy systeem, waarmee via de principes van Het Nieuwe Telen onder een dubbel schermdoek ontvochtigd kan worden met droge buitenlucht.

Vochtrandjes

De vrije luchtinbreng bovenin de kas staat op het punt om ingezet te kunnen worden. Gezien de vochtigheid in de kas zat Classens ook echt te wachten tot de installatie gereed was. Liefst had hij hem al eerder zien draaien.

"Eigenlijk is het buiten te zacht om nu veel energie te besparen met het dubbele scherm. We merken dat je echt op moet letten met vocht. We zien wat vochtrandjes. Dus ontvochtiging hoort er echt bij, als je met een dubbel scherm werkt." Het gewas onder het dubbele scherm groeit verder makkelijker naar de draad.

Actief telen

Bij de eerste planting is hij begin week 7 begonnen met oogsten. Bij de latere planting is het tijd om de koppen er uit te gaan halen. Bij de temperatuurinstellingen wordt een voornacht van 18 graden Celsius aangehouden, een nanacht van 18,5 graden en een dagtemperatuur van 20 graden. Instraling wordt benut met een lichtverhoging van 2 tot 3 graden Celsius. "De hele teelt proberen we veel met de zon te doen. Proloog heeft het nodig om actief te telen."

Groeibuis

In de afdeling met Het Nieuwe Telen is de groeibuis tussen het gewas gehangen en wordt daar als primair warmtenet gebruikt. De voordelen van die maatregel moeten zich nog gaan bewijzen. "Ik heb daar een goed gevoel over, ook al komen er reacties vanuit mijn studiegroepje dat het eerder ook al is geprobeerd, maar dat de groeibuizen daar weer omhoog zijn gehaald." De omstandigheden in de kassen zijn, vanwege het concept van intensief schermen en ontvochtigen, echter niet te vergelijken.

Schipperen

Met watergeven wordt continu een vrij hoge EC aangehouden van 3 tot 3,5. Beide kassen staan op één bemestingsgroep. "Volgend jaar willen we toch gaan kijken of we dat makkelijk aan kunnen passen. Want je merkt dat je nu, met twee verschillende plantingen, aan het schipperen bent met de kalium/calcium-verhouding."

Tussenplanten

Ondanks de latere start bij het Air & Energy systeem is het de bedoeling om toch drie plantingen te realiseren. "De eerste teelt zal er daardoor eerder uit gaan. We gaan dan tussenplanten. Dat hebben we al jaren niet meer gedaan, omdat vocht toen een groot probleem was. Maar de doelstelling is om het toch weer te gaan proberen. Nu we de groeibuis erbij hebben en de ontvochtiging, hopen we dat het beter lukt. Al is Proloog er niet het meest geschikte ras voor. Die geeft iets sneller een wat zachtere zwarte vrucht. Het risico daarop wordt groter als je de helft van het gewas er uit haalt."

Tripsje

Aan biologie zijn spintroofmijten en swirskii uitgezet. Met plagen is het rustig. "We hebben een tripsje gevonden. Verder nog niets."

Of registreer je om te kunnen reageren.