teeltgeluid

'Gewas door donkere dagen heen helpen'

“We hebben hier nogal wat meer licht gehad dan in het westen.” De teelt van de 17 december geplante Lyterno bij Peter van Bree in Meijel is tot nu toe vlot verlopen.

De vijfde tros begint te bloeien. "We hebben behoorlijk meer licht dan vorig jaar. Ik denk wel 30 procent meer. Je ziet de teelt daardoor makkelijker weg lopen. We hebben efficiënter om kunnen gaan met het gasverbruik. We hebben er groei voor terug gekregen. De energie is omgezet in gewas."

Extra stengels

Het voornemen is om in week 10 bij een op de twee stengels een extra dief aan te houden, waarmee de plantafstand van 50 naar 37,5 centimeter gaat. Momenteel bestaat het gewaswerk uit trossnoei, blad breken en het schrappen van trossen. Dat laatste wordt meestal tot de achtste of negende tros volgehouden.

Pas op de plaats

De teelt is rustig van start gegaan, met etmaaltemperaturen tussen de 17 en 17,5 graden Celsius. "Je ziet nu wat vertraging in de bloei. Als het donker is, maken we even pas op de plaats om het gewas goed door zo'n donkere periode heen te krijgen." Na een voornacht van 14 graden Celsius gaat de nanacht naar 17,5 graden. De dagtemperatuur staat op 19 graden Celsius, waarbij 3 graden lichtverhoging mogelijk is.

Het beweegbare schermdoek gaat nog behoorlijk veel dicht. "In het tweede gedeelte van de middag als dat kan. De buizen liggen allemaal begrensd op 50 graden. Alleen op de middag mag er een groeibuis bij komen."

Opbouw watergift

Met watergeven is er tot 50 procent ingeteerd. "De inworteling is perfect. Nu zijn we weer aan het opbouwen en geven iets meer water." De eerste drie weken van de teelt, tot de bloei van de eerste tros, hebben de planten naast het gat gestaan.

Wittevlieg

De gewasbescherming verloopt tot nu toe gunstig. "We hebben nog helemaal niets aan middelen toe hoeven passen. We constateren nu wel wat wittevlieg. In week 7 zijn Macrolophus en Encarsia uitgezet."

Of registreer je om te kunnen reageren.