teeltgeluid

'Gemiddeld vruchtgewicht van tomaten was 10 procent te laag'

Vorige week donderdag werden bij Johan Noordermeer in Hellevoetsluis de laatste cocktailtrostomaten (ras Brioso) geknipt, precies zoals gepland. De eerste belichte tomaten van telersvereniging Prominent zijn ook al weer een paar weken op de markt.

"De productie komt hoger uit dan vorig jaar. We halen nu 46 kilo per vierkante meter, ondanks de forse aantasting van overmatige wortelgroei. Dat heeft vanaf augustus grofheid van de vruchten gekost. Het gemiddeld vruchtgewicht was 10 procent te laag." De tomaten van de laatste trossen wegen gemiddeld 33 tot 34 gram.

Goede uitgroei en afrijping

De zetting en uitgroei van de trossen is wel heel goed gegaan. "Vorig jaar hadden we op het laatst nog veel 3-tjes en 4-tjes. Maar nu zijn het allemaal volwaardige trossen. Door het goede weer in oktober is de zetting vlot verlopen." Ook het beschadigen van de trosstelen is hem goed bevallen. "We hebben nagenoeg geen kniktrossen of Botrytis op de stelen. Met beugelen loop je het risico dat er beugeltjes tussen het blad op de grond vallen waardoor je een toeslag krijgt op de afvoerkosten van de gewasresten. Daar worden ze steeds strenger in."
De tomaten zijn op een natuurlijke manier afgerijpt en dat is goed gelukt. "We hanteren een vuistregel van 1050 graaduren vanaf de laatste bloei, half oktober. De laatste 10 dagen hebben we flink opgestookt met etmaaltemperaturen van 21 tot 22 graden. Daardoor is alles mooi rood geworden."

Drainslangen vervangen

Hoewel in oktober wittevlieg en rupsen de kop opstaken is het gelukt om schoon te eindigen. "Dat is belangrijk want we willen straks een goede start maken." Hij heeft daarvoor twee keer met Admiral gespoten en een keer Nomolt gefogd tegen rupsen en met een nevenwerking tegen wittevlieg. Maar de overmatige wortelgroei heeft hij niet kunnen beheersen. "Het zit door de hele kas verspreid. Ongeveer 60 procent van de matten zijn geïnfecteerd." Om herhaling te voorkomen gaat hij tijdens de komende teeltwisseling de drainslangen vervangen en de drainsilo's goed schoonmaken. De teeltgoten worden met chloor ontsmet. Als alles klaar ligt wordt de hele kas nog eens met Jet-5 ontsmet.

Hoge matten goed bevallen

Na het foggen van formaline met de jetfog, het schoonmaken van het glas met fluor en het ontsmetten van de teeltgoten wordt de kas weer helemaal klaar gemaakt om op 6 januari te kunnen planten.  Hij gaat weer de 10 centimeter hoge steenwolmat (Grodan Grotop Master) gebruiken. "Dat is me dit jaar goed bevallen. Je kunt er richting de herfst generatiever op telen omdat hij droger is. Bovendien is hij 2 centimeter smaller.  Daardoor valt het drainwater nu keurig in het opvanggootje. Dat was bij de gewone matten wel eens een probleem omdat de randen van  dit ouder type teeltgoten meer naar binnen gebogen zijn."
Op 6 januari komen dan de nieuwe planten: opnieuw van het ras Brioso op onderstam Maxifort. "Die onderstam past door zijn groeikracht toch het beste." Boven het gewas komt weer een vast foliescherm te liggen met perforaties op 10 bij 10 centimeter en 20 bij 20 in de laatste twee tralies bij de gevel. "Als je in januari plant moet je veel snelheid kunnen maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.