teeltgeluid

'Niet tevreden over temperatuurverdeling in kas'

Komkommerteeltbedrijf VieVerde in Castenray zit in de teeltwisselingsfase.

Ed Classens benut zo veel mogelijk de zaterdagen om met schooljeugd het gewas naar beneden te halen. Doordeweeks pakt hij met het vast personeel de overige klussen aan, zoals het wegsjouwen van substraatbakken en het schoonbranden van de gewasdraden.

Rond 20 december moet de kas gereed liggen om alles te ontsmetten, om een paar dagen daarna weer met het inrichten te beginnen. Op 7 en 22 januari worden de twee kassen dan weer vol geplant met Proloog. "Voor de rest is er weinig keus in rassen. Er komt wel een ander ras bij te staan, maar daar is nog te weinig over bekend om hier al een kas mee vol te zetten." Classens vindt dat het hoog tijd wordt dat er goede voorjaarsrassen bij komen.

Vroeg geplant

In het laatste staartje van de afgelopen herfstteelt die volgens planning tot week 45 is doorgetrokken, was de prijsvorming nog gunstig. "Al hadden wij vroeg in juli al geplant. Dan heb je in oktober niet meer de productie van jongere teelten. Daarmee hebben we toch wel wat omzet gemist."

De kwaliteit van de vruchten bleef goed, alleen de kleur viel op het laatst wat tegen. De komkommers waren aan de lichte kant. "Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ik weet niet waar dat aan lag. Misschien was er toch iets niet helemaal goed met de voeding. De EC was niet het probleem. Die is continu hoog geweest. Bij de één week latere planting was de kleur wel iets beter. Dan zie je toch dat zo'n week verschil veel scheelt. In de eerste planting is ook meer geschermd vanwege Het Nieuwe Telen. Misschien scheelt dat ook iets voor de achteruitgang van het gewas."

Grondige schoonmaak

De teeltwisseling wordt altijd grondig aangepakt, met dit jaar extra aandacht vanwege ontzettend veel tabaks- en meloennecrosevirus mogelijk als gevolg van een tijdelijk niet goed werkende ontsmetter. "Gelukkig was het geen bontvirus."

Van schimmels had het gewas weinig last en ook plagen bleven goed onder controle.

Betere luchtverdeling

Voor komend jaar wordt het geïnstalleerde Air & Energy systeem een klein beetje aangepast. "Het luchtbehandelingssysteem op zich werkt prima. Maar we zijn nog niet helemaal tevreden over de temperatuurverdeling in de kas. De droge lucht komt niet ver genoeg de rijen in. Ik had verwacht dit met inzet van extra ventilatoren en padfans opgelost te krijgen, maar het lukte niet."

Daarom gaat hij de inzet van ventilatoren en luchtslurven wat wijzigen en de droge lucht op meerdere plaatsen inbrengen. "We trachten zo min mogelijk luchtslurven tussen het gewas te gebruiken. Want ik wordt er niet echt vrolijk van. Die nemen toch wat licht weg en het ziet er rommelig uit in de kas als de planten nog klein zijn. Gedurende het teeltjaar vallen de nadelen erg mee."

Of registreer je om te kunnen reageren.