teeltgeluid

laatste update:23 jan 2014

'Na een dagje pielen kan iedereen hiermee ringen'

Wouter Moerman in Maasbree heeft dit seizoen vleestomaten van het ras Foronti (Monsanto) op 3 hectare en Kanavaro (Enza) op 1 hectare staan. Beide rassen zijn geënt op Maxifort en getopt.

Hij heeft op 22 november geplant op een afstand van 65 centimeter. "De planten staan nog steeds op zichzelf, dus ze pakken al het licht. Als je zo vroeg plant moet je ze wel de ruimte geven", zei hij vorige week. Als eind februari de oogst begint dan wordt bij iedere tweede stengel een dief aangehouden, zodat de eindstand van 44 centimeter wordt bereikt.

Van Foronti waren vorige week drie trossen goed gezet terwijl Kanavaro een paar dagen voorliep. Omdat er vijf bladeren tussen de eerste tweede trossen zitten, heeft hij de plantbelasting al wat hoger gemaakt door een extra tomaat aan te houden. De tweede tros is bij Foronti al op vier gesnoeid en bij Kanavaro op vijf (gaat later op zes). "Kanavaro heeft een vruchtgewicht van 150 gram, bijna een ons lichter dan Foronti. Dat maakt hij goed met vijf extra trossen en meer vruchten per tros."

Goede zetting

De planten zijn meteen op het plantgat gezet en met een hoge ec 'vast gedruppeld'. Sindsdien beheerst hij de planten met beperking van de watergift. "Ik geef in principe 's nachts twee druppelbeurten zodat het druppelwater met een ec van 3,5 eerst mengt met de veel hogere  ec van de mat voordat de plant er iets mee gaat doen. Als je overdag water geeft neemt de plant het druppelwater rechtstreeks op." Op zonnige dagen krijgen de planten ook overdag een of twee beurten van 275 milliliter.

Moerman is tevreden over de gewasstand. "We hebben steeds redelijk zacht en zonnig weer gehad en de zetting ziet er goed uit." Het gewas is inmiddels 1.80 meter hoog en sinds week 2 heeft hij het indraaien vervangen door ringen met het 'Tomsystem'. "De planten worden nu zo zwaar dat het risico op kopbreuk toeneemt. Bovendien gaat ringen nog sneller dan indraaien, zo'n 900 planten per uur. En iedereen kan het na een dagje pielen." Andere voordelen ziet hij terug in het gemakkelijker bladsnijden en de kleinere kans op Botrytis doordat de snijwond beter opdroogt.

Wkk of ketel

Overdag houdt hij een kastemperatuur aan van 20,5 graden met een lichtverhoging van 3 graden. De voornacht staat ingesteld op 14 graden en de nanacht op 17 graden met 2 graden lichtverhoging (tussen 100 en 500 Joules). Zo realiseerde hij in week 2 een etmaaltemperatuur van 17,9 graden. Overdag laat hij de CO2-concentratie oplopen naar 1200 tot 1300 ppm, maar bij de voornacht lucht hij het vocht en CO2 af om vrij van schadelijke rookgassen de nacht in te gaan. Als de stroomprijs het toelaat, doseert  hij vanuit de wkk. "Als het goed is springt de unit vijf tot zes keer aan per dag." Maar als de stroom te goedkoop wordt schakelt het 'DNO-stuurbox'-programma met enige vertraging over op de ketel.

Beugelen en biologie opbouwen

Bij het dieven wordt wekelijks een blad uit de kop gehaald zodat de tros voldoende licht blijft krijgen. Daarnaast wordt wekelijks geringd, en worden de trossen gesnoeid en gebeugeld. Vooral Foronti is door zijn lange trossen en zware vruchten gevoelig voor knikken. "We gaan daar zeker tot april door met beugelen."  Moerman ziet hier en daar een enkele wittevlieg op de vangplaten. "Dat is wel lekker voor de opbouw van de biologie." De Encarsia heeft zo wat om te parasiteren. In week 4 begint hij met Macrolophus uitzetten en bijvoeren. "Daar heb ik goede ervaringen mee. In de zomer moet ik er vaak zelfs wat opruimen." Vanaf maart gaat hij een mix van wittevliegsluipwespen gebruiken. "Erethmocerus heeft wat extra temperatuur nodig."

Of registreer je om te kunnen reageren.