teeltgeluid

Krijtje op dek niet afdoende

Door het mooie weer zit er begin week 37 nog aardig groei in het gewas bij paprikabedrijf Van der Valk in Vierpolders.

De zetting begint weer wat toe te nemen. Teeltman Huib Hanemaaijer: “Dat zal het laatste zijn. In de eerste kas, met Maranello, gaan we in week 44 stoppen. daar is deze zetting al te laat voor, en zullen we een deel groen moeten oogsten. Een later vak met Davos verwachten we nog wel rood te oogsten.”

Met oog op de teeltwisseling wordt bewust met twee plant- en gewasruimdata gewerkt. In week 38 gaat bij het eerste vak de kop er uit. “We doen het voor de werkspreiding. Voor de productie maakt een vroegere zaaidatum niet veel uit. Misschien dat een iets hogere prijs soms wel iets gunstiger is.”

Neusrot

Nadat er net aardig wat geoogst is, is het begin ingezet van een te verwachten dip in de productie. De kwaliteit is aanzienlijk opgeknapt, nadat neusrot tijdelijk veel extra werk vroeg. “De Maranello is er goed doorheen gekomen. Maar Davos heeft wel wat neusrot opgelopen. Een krijtje op het dek bleek, met die hoge temperaturen die we gehad hebben, toch niet helemaal afdoende.”

Sturen op laatste zetsel

Met de temperatuurinstellingen probeert Hanemaaijer nog iets op de laatste zetting te sturen, door even een koel moment van een paar uurtjes 17 of 18 graden Celsius aan te houden. De nachten zijn zo koel dat dit nog lukt. Na deze koudere momenten gaat de temperatuur weer snel omhoog.

Het schermdoek is al dicht geweest tijdens een paar ochtenduren. “We zijn ook een beetje bang voor weersovergangen. De plant mag niet te koud blijven voordat de zon ineens doorkomt.”

Ec zakt makkelijker

Tot nu toe moest er nog fors water gegeven worden om de EC niet op te laten lopen. Maar met de korter wordende dagen is te merken dat de behoefte wel af gaat nemen. “Nu zakt de EC iets makkelijker, zodat je makkelijker iets later kunt starten en wat minder water kunt geven.”

Orius sparen

De meeste ziektes en plagen zijn aardig onder controle. Correcties worden zo min mogelijk toegepast. “Je probeert de Orius een beetje te sparen, om trips zo lang mogelijk te bestrijden.”

Van lieverlee begint hij ook weer over de rassenkeus na te denken. Davos heeft goed voldaan, maar met de neusrot-ervaringen van dit jaar en de in de zomer vaak onderuit gaande prijs voor fijnere sorteringen lijkt een verschuiving richting Maranello toch waarschijnlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.