teeltgeluid

laatste update:26 sep 2013

'Mineervlieg heeft er goed ingehakt'

“Het hangt er nu slap bij. We zijn aan het wisselen naar de derde teelt”, vertelt Ed Classens, komkommerteler uit Castenray.

Met 5,1 hectare komkommer zit Ed Classens op zijn bedrijf VieVerde nu midden in de teeltwisseling naar de derde teelt. Het ras Kurios uit de tweede teelt wordt vervangen door het ras Sheila. En hij hoopt dat de derde teelt het seizoen een beetje goed kan maken, want de eerste en tweede teelt verliepen uiterst moeizaam.

“Er waren met name in de eerste teelt veel vruchten van klasse II, gele vruchten en Mycosphaerella kwamen ook regelmatig voor. En tot nu toe weten we niet wat er precies aan de hand is. De kwaliteit van de tweede teelt is tot het einde gelukkig wel goed gebleven. We hebben echt alles onderzocht, de waterkwaliteit geanalyseerd en de rookgasmetingen gedaan en geen duidelijk oorzaak gevonden. Behalve dan dat we een kleine vervuiling in het water hebben aangetroffen. Maar eigenlijk verklaart die vervuiling de problemen niet. We tasten dus nog steeds in het duister.”

Opvallend in de tweede teelt was dat er bij de start veel mineervlieg voorkwam. “En dat heeft er goed in gehakt. Terwijl dat eigenlijk nooit echt een probleem is in de komkommerteelt. We hebben de mineervlieg bestreden met Altacor, voor mij was dat een nieuw middel. Maar de plant reageerde er niet goed op. Voor mij was het geen succes. Komt het nog een keer voor, dan zullen we een alternatief zoeken.”

Dat de productie en kwaliteit tot nu toe tegenvielen heeft Classens voorzichtig gemaakt. “We wisselen de teelt in twee fasen waar telkens een week tussen zit. De planten staan nu klaar. Ik heb overwogen om de nieuwe planten één week eerder te laten zaaien en dan tussenplanten omdat de start zo moeizaam ging. Achteraf hebben we denk ik de goede keuze gemaakt om de teelt normaal af te maken”

De warmte van afgelopen weken gaf Classens geen noemenswaardige extra problemen. De planten konden de temperatuur wel hebben. “Voldoende mensen is met zo’n warme dagen wel prettig. Iedereen wil in de vakantie toch op tijd klaar zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.