'Door de warmte mis je af en toe wat zetting'

“De vleestomaten zijn goed grof”, begint teler Hans Aerts uit Velden. “Maar door de warmte gaat er af en toe een bloem verloren.”

Op zo’n 1,5 hectare heeft de vleestomatenteler Rebelski staan op de onderstam Maxifort. “Een typische platte iets geribbelde vleestomaat. Ik had er vorig jaar goede ervaringen mee en ook dit jaar maak ik weinig problemen mee in de teelt. In juni dit jaar liep de productie ongeveer een kilo per vierkante meter achter op vorig jaar, maar die achterstand is nu zo goed als ingehaald.”

Twee weken terug kwam er witte vlieg iets opzetten in de teelt en heeft Aerts een bestrijding uitgevoerd. Die sloeg aan en inmiddels is in het gewas de Macrolophus weer te zien om de biologische bestrijding over te nemen. De corrigerende bestrijding tegen witte vlieg is de enige correctie die de teler in deze teelt tot nu toe heeft moeten uitvoeren.

Koeler telen

“Om het gewas open te houden halen we nog steeds een blaadje weg uit de kop. Het gewas heeft vrij grote bladeren, dus ik snoei de bladeren in de kop. Daarnaast haal ik tot begin augustus de oude trosstelen weg om later in het seizoen de kans op aantasting door botrytis te verminderen. Je wilt niet dat de oude trosjes komend najaar gaan rotten, en daar zijn ze gevoelig voor.”

In de hitte van de afgelopen weken heeft Aerts wat koeler geteeld er wel in de ochtend even op te stoken met een minimumbuis en goed te luchten. “Hoewel de bevlieging tijdens de afgelopen warme weken prima bleef, zit er toch af en toe een misser in de tros”, vertelt Aerts. “Ik houd vier bloemen per tros aan, maar hier en daar zit er een misser in.”

Weersovergangen

“Met water en voeding is het met dit weer vooral belangrijk om op tijd te beginnen met de watergift en veel drain te realiseren tussen elf uur ’s morgens en drie uur ‘s middags. En verder vooral bij weersovergangen rustig water geven en op tijd stoppen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.