teeltgeluid

'ReduFuse helpt zwakkere planten'

Begin week 28 gaat Harry Vollering van komkommerteeltbedrijf De Springplank in Dongen overplanten. Omdat hij een beetje last heeft van wittevlieg gaat hij niet tussenplanten, maar wordt het een volledige teeltwisseling.

“Je zet een vracht biologie in, maar toch zie je wittevlieg langzaam uitbreiden. Tussen de tweede en derde teelt in gaan we Formaline toepassen. Dan kun je toch weer schoonachtig beginnen.”

Tijdens de arbeidspiek van de teeltwisseling worden eigen mensen wat extra ingezet. In deze periode zijn ook scholieren beschikbaar. “Al moet je daar nooit al te veel op bouwen. Met regen en donker weer staan ze allemaal te springen om te komen werken, maar met zon blijken ze ineens al afspraken te hebben gemaakt om naar het strand te gaan.”

Minder licht

De huidige korte tweede teelt heeft steeds een goede kwaliteit komkommers gegeven, al is naar het eind toe wel te merken dat de kwaliteit iets af gaat nemen. “We komen ook een beetje licht tekort ten opzichte van het Westen”, constateert Vollering halverwege week 27. “Wij hadden hier de laatste tijd 500 Joules per dag minder.”

In het laatste deel van de teelt houdt hij een nachttemperatuur aan van 20 graden Celsius en een dagtemperatuur van 21 graden. Hij lucht op 23 graden Celsius. “Met zonnig weer komen we op een etmaal van 23 graden uit, op een wat meer donkere dag rond de 22 graden.” Hij houdt er tempo op om de laatste vruchten er af te krijgen. Vanwege de korte tweede teelt heeft hij trouwens gedurende de hele teelt  tempo gemaakt.

Diffuus licht

Vanaf het begin was een deel van de planten wat zwakker op de stengel. Vollering heeft er wel een ideeën over, maar het is niet zeker en hard te maken wat precies de oorzaak is. Om de zwakkere planten te helpen, heeft hij ReduFuse aangebracht op het kasdek, om zonlicht meer diffuus in de kas te laten komen. “Dat ging goed. Het hielp zeker op van die dagen met ’s morgens regen, en ’s middags een zonnetje wat er ineens doorheen knalde. De hele teelt kwam verrassend beter uit de bus dan ik had verwacht op grond van die zwakkere planten.”

Half augustus wordt de diffuse coating weer van het dek verwijderd. “Het zonnetje komt dan lager te staan. De diffuse coating gaat de zon dan te veel terugkaatsen.”

Virus symptomen

Vanwege in de eerste teelt wat gevonden virus is het ras Bonaire geplant. Die toont de gevolgen minder. “Maar je ziet het virus er toch wel doorheen. Het ziet er anders uit dan bij vatbare rassen, en het groeit er wel weer uit, maar je herkent virusplanten toch wel.”

Meeldauw heeft hij tot nu toe nog niet gezien. “Dat is toch wel zeldzaam.” Mycosphaerella zit er wel wat in. “Misschien zit dat ook iets in raseigenschappen en wortels die eerst flink staan te duwen waarna het gewas slapper ging met een zonnetje.”

Spint bleef onder controle, maar hij moest daarvoor steeds een beetje bijhelpen, met extra roofmijten en een keer spuiten ter correctie.

Of registreer je om te kunnen reageren.