'Het gewas staat klaar voor het warme weer'

“Het gewas staat nu lekker te groeien maar dat is wel even minder geweest ”, zei Ralph Steegh uit Wellerlooi halverwege vorige week.

De plantbelasting was veel hoger dan vorig jaar in deze tijd. “Deze week gaan we ruim 1,6 kilo per vierkante meter oogsten.” Het gewas (Brioso op onderstam Emperador) reageert meteen op de verlaging van de plantbelasting. “Van de lichte koppen is niets meer te zien. Het gewas staat klaar voor het warme weer.” In de donkere periode van juni heeft Steegh nog twee blaadjes uit de kop gehaald en een trosje op 9 gesnoeid. “Maar nu kan alles weer makkelijk op 10 worden gepunt. Het gewas groeit 25 centimeter per week.” Voor het vele oogstwerk krijgt hij hulp van scholieren.

Water en temperatuur

De kastemperatuur staat ingesteld 18 graden overdag met een lichtverhoging van 3 graden tussen 500 en 700 Watt instraling. De voornacht van 13 graden duurt tot 2.30 uur. “Maar als het echt warm wordt hou ik die 13 graden aan tot in de ochtend.”
De watergift is erop gericht om op mooie dagen tot 16 uur drain te realiseren en dan weer lucht in de substraatmat te krijgen door tot 19 uur alleen aanvullend te druppelen. De ec in de mat was vorige week nog 4,2. “Maar de ervaring leert dat hij snel kan oplopen bij heet weer. Ik verlaag daarom de druppel ec van 2,8 naar 2,5 bij een instraling tussen 400 en 600 Watt.” Aan water heeft Steegh geen gebrek. “We hebben hier zuiver water uit een put dat we zelfs niet ontijzeren.”

Geen Botrytis of Phytophthora

Op het gebied van ziektes en plagen is het rustig. “We zien helemaal geen Botrytis of Phytophthora. Er zit wel wat wittevlieg in maar ook Macrolophus. Omdat het lang duurde voor Macrolophus op oorlogssterkte was zijn we tot begin juni sluipwesp kaartjes blijven ophangen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.