teeltgeluid

‘Het GSPP-verhaal is niet waterdicht’

Ad van Rijn in Venlo heeft begin mei de kop uit de plant (middentrostomaat Tourance op onderstam 141 van De Ruiter) gehaald in de kas van 1,8 hectare die besmet is met Clavibacter. Op 24 juni gaat hij het gewas ruimen.

“Ondanks de strenge hygiëne is nu ruim 80 procent van de rijen aangetast en in de rijen een derde tot nagenoeg alle planten. We hebben hierdoor een schadepost van meer dan 10 euro per vierkante meter.” De eerste aantasting werd half februari gevonden waarna begin maart een eerste besmettingsgolf plaatsvond. De Ruiter stelde begin maart dat wij de enige waren en dat het zaad GSPP-gecertificeerd is, maar dat zegt Van Rijn niet zo veel. “Het GSPP-verhaal is niet waterdicht. Van het zaad wordt maar 3 procent getest. Dus er blijft zekere kans dat er besmette zaadjes doorglippen, zeker als de symptomen mild zijn, zoals nu het geval is. Als je echt zeker wilt zijn moet je van alle zaadproductieplanten het onderste deel van de stam testen, maar dat gebeurt niet.”

Drie koppen per onderstam

Na een intensieve schoonmaakactie waarbij alle organische delen worden verwijderd en alles wordt ontsmet, gaat Van Rijn op 10 juli herplanten. “Het wordt toch weer het ras Tourance omdat die het beste meteen in balans is te krijgen.” Hij start op een dichtheid van 2,9 stengels per vierkante meter om de kas zo snel mogelijk weer vol gewas te hebben. Daarvoor wordt bij de helft van de geënt planten op het derde blad getopt om een derde kop aan te houden. “Ik heb daarvan vorig jaar een hele kas bezocht en dat zag er erg goed uit.”

Nog nooit zo'n mooie doorkleuring

Gelukkig is de andere vestiging met 3,2 hectare tomaten niet besmet geraakt. ”Ik loop op beide tuinen met beschermende kleding rond en we houden verder alles en iedereen gescheiden.” Het gewas, ook ras Tourance op onderstam 141, staat er hier heel goed bij. “We hebben veel groei maar de pH is nu weer onder controle.” Over de onderstam is hij ook erg te spreken. “Het gewas is beter stuurbaar waardoor de bladstrekking en kopdikte netjes blijven.” Het gemiddeld vruchtgewicht ligt rond 125 gram en de kwaliteit is erg goed. “In de zeven jaar dat ik dit ras heb, kleurden de tomaten nog niet zo mooi door. Door de virusprotectie met het Belgische vaccin PMV-01 zie je totaal geen bonte vruchten meer.” Door de nieuwe onderstam is het gewas vegetatiever dan hij gewend was. “Ik verwacht dat ik vanaf begin augustus weer een blaadje uit de kop moet gaan halen om het gewas open te houden.”

Weinig Macrolophus

In de gewasbescherming gaat het goed. Hoewel Tourance gevoelig is voor meeldauw is daar nog niets van te zien. “Ik gebruik dit jaar Luna tegen Botrytis en meeldauw. Dat lijkt dus erg goed te werken.” Over de opbouw van de Macrolophus-populatie is hij minder te spreken. “We hebben steeds bijgevoerd met Artemia-eieren maar we zien nog steeds weinig Macrolophus. Gelukkig zit er genoeg Encarsia maar je wilt toch meer zekerheid door Macrolophus achter de hand te hebben.”

Of registreer je om te kunnen reageren.