‘We hebben helemaal geen bladrandjes opgelopen’

Ralph Steegh
Ralph Steegh uit Wellerlooi heeft op 8 maart, pas negen weken na het het planten, het ac-folie verwijderd boven de cocktailtomaten (ras Brioso, geënt gekopt). Het leverde hem een goed klimaat op met weinig vochtschokken.

“We hebben zeker 3 kuub gas per vierkante meter bespaard met het ac-folie. Maar misschien nog wel belangrijker is dat we een goed gewas hebben kunnen neerzetten en dat de vochtschokken onder het folie minder groot zijn, wanneer de ramen opengaan. We hebben helemaal geen bladrandjes opgelopen.” In de laatste twee weken heeft hij geregeld gaten geprikt in het folie, in totaal tien gaten per tralie. “De lucht boven het folie wordt dan warmer waardoor je minder condensvorming krijgt.”  
De kop van de plant is een stuk steviger geworden sinds het folie eruit is. “Hij is nu eigenlijk te dik. Door het koude weer halen we ’s nachts de ingestelde temperatuur niet helemaal. Maar sinds de zon volop schijnt kan ik pieken naar 26-27 graden en wordt hij weer wat dunner”, zei hij halverwege vorige week. Bij donker weer ligt de ‘piek’ op 21 graden en trekt hij het scherm soms al om 15 uur dicht. De voornacht is nu tijdelijk verwijderd. De nachttemperatuur staat op 17 graden ingesteld met 1 graad lichtverhoging (tot 1200 Joules). Zo haalt hij een etmaaltemperatuur tot 17,5 graden op een donkere dag en 19 tot 19,5 graden op een mooie dag.

Sterke extra stengels

De buis is begrensd op 50 graden zodat de WKK’s zoveel mogelijk voor de warmte kunnen zorgen. “De ketels gaan alleen op vollast bij extreme kou, maar dat is eigenlijk nog niet gebeurd.” De koude winter levert desondanks een hogere gasrekening op. “Ik verwacht zeker 1,5 kuub gas meer te hebben verstookt dan gemiddeld.” CO2 doseert hij uit een van de twee WKK’s. Hij streeft naar een concentratie van 800 ppm. “Dat houden we makkelijk nu het lucht maar 10 procent open gaat.”
Steegh heeft voor het aanmaken van extra koppen gewacht tot het foliescherm eruit was. In week 10 heeft hij in een keer een extra stengel aangehouden bij de helft van de planten, waardoor de plantafstand van 50 naar 33 centimeter is teruggebracht. “Die extra stengels zijn mooi krachtig geworden, mede door de lagere temperaturen. Je ziet nu nauwelijks verschil met de hoofdstengels.”

Nog steeds beugelen

In week 12 is hij begonnen met knippen. De eerste tros is als enige op 8 gesnoeid en is mooi grof geworden. Het duurt nog even voor de weekproductie boven 3 ons per vierkante meter uitkomt. “Door het enten-toppen kwam  de tweede tros pas 5 bladeren later. Maar na Pasen gaan we volop knippen”, zei hij vorige week. Door de kou verloopt de zetting nog vrij traag. “We zitten nu op 9/10-de tros per week.”
De trossen worden nog steeds gebeugeld omdat de stelen nog behoorlijk lang zijn. Het blad plukt Steegh al jaren. Hij is niet bang voor Botrytis. “Iedereen moet wel netjes werken, maar dan is dat geen probleem.” Na het verwijderen van het folie heeft hij wel twee keer de Botrytis-plekjes op de stengels nagelopen. Doordat er geen bladrandjes zijn is de Botrytis-druk niet hoog. “Dat is ook het voordeel van een maximumbuis van 50 graden. De temperatuur schiet niet zo snel door zodat je niet plotseling hoeft te luchten. Maar je moet nu wel goed oppassen.”

Artemia-eieren

In de plaagbestrijding is het heel rustig.  Hij heeft kaartjes met Encarsia-sluipwespen opgehangen  en twee keer een kwart Macrolophus per vierkante meter uitgezet. “Als het goed is blijft het daarbij.” Hij voert ze wekelijks bij met Artemia (kreefteneieren) tot hij Macrolophus gaat terugzien. “Deze voeding kost niet zoveel en dat verspreiden met die ventilator gaat erg gemakkelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.