‘Gewas moet eerst lossen, dan komt groei wel terug’

John Ammerlaan
“Het gewas staat dun en is zwaar belast.” John Ammerlaan in Maasland is in week 14 weer begonnen met oogsten.

“Drie ons. Nu (week 15) zitten we er vol in. Met een gemiddeld vruchtgewicht van 249 gram zijn ze superzwaar. En door het koude weer hangen ze een week langer. Er hangt 3,5 kilo aan. Het gewas moet dus eerst lossen. Dan komt de groeikracht wel weer terug. Zeker als de wind gaat draaien naar het westen/zuid-westen. En hij geeft regen op en hogere temperaturen. Als het buiten beter gaat groeien, gebeurt dat binnen vaak ook. Meestal hangt dat wel aan elkaar.” Vanwege de matige groei blijft de gewasarbeid momenteel beperkt tot een beetje indraaien.

De kwaliteit van de paprika’s is heel goed. “Het is super wat er af komt. We hebben op twee vruchten gedund. Dus alles wat slecht had kunnen worden, zit er niet meer aan.”

Watergeven gebeurt gewoon standaard tussen 3 uur na zonop tot 3 uur voor zononder. De EC is gezakt naar 3,5. “Dat is voor deze tijd mooi genoeg.”

Groei

Om op groei te telen, gaat het scherm op tijd dicht en wordt warmer geteeld. De voornacht staat op 18 graden Celsius tot middernacht. “Daarna gaat het in één streep naar de 21 graden, waar hij om 7.00 uur moet zijn.”

Beneden de 13 graden Celsius gaat het energiescherm dicht tussen 3 uur voor zononder en twee uur na zonop. “Ik had het liever langer open, maar voor de groei houden we het toch langer dicht.

Diffuse coating

In week 16 wordt een diffuse coating met D-fuse op het kasdek aangebracht. Vorig jaar deed Ammerlaan daar de eerste ervaringen mee op. “Het levert extra productie op. En in ieder geval een betere kwaliteit. Dat kwaliteitsverschil was vorig jaar erg groot. Je zou zo’n diffuse coating daarom bijna verplicht moeten stellen in de paprikateelt.”

Een bijkomend voordeel is dat het werkklimaat voor teler en personeel ook veel prettiger is in de zomer. “En je hoeft nooit meer te denken of je het schermdoek nu wel of niet dicht moet doen. Daar ben je van af.”

De diffuse coating gaat begin september weer van het dek af. In die tussentijd slijt het coatinglaagje wel iets, maar blijft het zijn werking voldoende behouden.

Luisje

Aan plagen is een enkel luisje waar te nemen. “Die proberen we nu nog met plaatselijk corrigeren in de hand te houden.”

Aan biologie is 1 Orius per vierkante meter uitgezet. Verder een zelfde aantal degenerans. “Deze week (week 15) gaat er nog een per vierkante meter in. Ze kosten niet zo veel, en ze werken ook op zondag door.”

Of registreer je om te kunnen reageren.