teeltgeluid

laatste update:20 apr 2013

‘Eindelijk weer eens lekker klimaat maken’

Bij kwekerij VieVerde in Castenray wordt op ruim 5 hectare geoogst van de 8 januari geplante Proloog.

Ed Classens: “Er hangen nu te veel komkommers aan ten opzichte van de hoeveelheid licht.” Behalve de weersomstandigheden speelt ook de teelstrategie daarbij een rol. “We hebben de laatste maand wat te laag in temperatuur gezeten voor het gewas.”

Dat laatste is overigens een bewuste keuze. “Het is een afweging tussen kosten en baten. Wij zitten hier met dag-gas. Dat is nu dertig procent duurder dan vorig jaar. Het valt met die kou van dit jaar nog mee dat we nog maar een kuub per vierkante meter extra gas hebben verstookt.”

Classens vindt tevens dat je op een donkere dag niet hard kunt stoken.” Dan stook je de groei er helemaal uit.”

Groei

Het gewas kan dus wel wat groei gebruiken. Een afgelopen weekend met goed weer zoals eind week 14 en voorspelde verdere weersverbeteringen bieden daar mogelijkheden toe. “Dan kun je eindelijk weer eens lekker klimaat maken in de kas.”

Er wordt een nachttemperatuur aangehouden van gemiddeld 18 graden Celsius. overdag staat een dagtemperatuur van 19,5 graden ingesteld. Het scherm probeert Classens zo veel mogelijk dicht te houden. In de avond wordt vooral gereageerd op de toename van de buisvraag. In de ochtend mag het scherm versneld open trekken als de temperatuur boven het doek boven de 12 tot 15 graden Celsius komt.

Spint

Door de opgelopen plantbelasting is de EC opgelopen. “We hebben de gift daarom vrij laag staan, met over de dag gemiddeld 2,5 EC. De pH is nog wel vrij hoog. Dat verbaast me. Je zou verwachten dat die ook lager zou worden. Maar dat valt mee.”

Aan plagen zit er slechts een klein beetje wittevlieg. Van spint heeft het gewas meer last. “Maar het gaat goed met de biologie. We hebben wel veel uitgezet, ook voorbehoudend al.”

Er is ook wat Botrytis waargenomen. Er is net een keer met het biologische schimmelmiddel PreStop gespoten. Het is nog even afwachten of dat verdere uitbreiding weet tegen te gaan.

In de derde en vierde week van mei zal de teelt gewisseld gaan worden. Dan wordt het ras Kurios geplant.

Of registreer je om te kunnen reageren.