teeltgeluid

laatste update:11 apr 2013

Sporen direct in dagvoorraad

Wisselende weersomstandigheden maken de komkommerteelt bij kwekerij De Springplank er niet makkelijker op.

Harry Vollering: “Als je na een periode donker weer ineens veel zon krijgt, moet je schermen tegen het licht. En met dat mooie februari-weer was er meer vrucht aangelegd. Dat wordt nu niet allemaal goed met dat donkere weer erna. Je ziet een paar peertjes die het niet gaan halen. Door het donkere weer zitten er ook wat kleinere kopjes in het gewas. Het staat niet echt royaal.”

Opname spoorelementen

In de belichte hogedraadteelt was het de bedoeling om te gaan wisselen. “Maar we hebben nu het kopje eruit gehaald, en zijn nu extra stengels aan het bijmaken. Zolang het gewas gezond blijft, gaan we door. Dat zou best wel mei of juni kunnen worden.”

Normaal liet de stand van het gewas zo’n langere teelt niet toe. “Dan hadden we rond deze tijd allang uitval van planten gehad. Met puntjes en natte neuzen. Maar nu we de spoorelementen op een andere manier toedienen, gaat het goed. Het is voor ons nu wel bewezen dat doseren vanuit een gecombineerd sporenvat niet goed gaat, ondanks dat je niet kunt meten wat er verkeerd gaat. We doen de spoorelementen nu met de hand apart direct in de dagvoorraad. Dan worden de sporen wel goed opgenomen door het gewas.”

De extra aangehouden stengel vraagt wel de nodige aandacht. “Hoeveel komkommers hou je aan, hoe laat je de gekopte stengel zakken. Een je kunt zo’n nieuw rankje ook niet zomaar in een clip hangen. Niet alle koppen zijner ook tegelijk uitgegaan. Ik kijk elke dag even hoe het zich ontwikkelt. Tot nu toe gaat dat goed. Het ziet er op het moment onwijs mooi uit.”

Spintje

De temperatuur in de belichte teelt zit tussen de 20 en 22,5 graden Celsius. Een nachtje van 18 graden van slechts vier uurtjes heeft nauwelijks invloed op de etmaaltemperatuur. “Zodra de lampen aan gaan, schiet de temperatuur weer omhoog.”

De regelmaat in het gewas is goed. “Al hadden we in week 10 wel wat kleinere komkommertjes vanwege het donkere weer. En we hebben een wkk-storing gehad. Dan heb je tijdelijk wat minder licht. Dat zie je gelijk terug aan het gewas, dat dan toch iets zwakker staat.”

Bij de plagen is spint overal een beetje in opkomst.

Virusplant

In de onbelichte teelt heeft hij de stam gesplitst, en gaat nu met twee ranken omhoog. Hij is daar tevreden over. “Het staat niet te dik.” Temperaturen staan tussen de 19 en 21 graden Celsius. “Gewoon standaard. Op basis van het meerdaags gemiddelde van de hoeveelheid licht gaat er wat af of komt er wat bij.”

Erg vervelend is dat al zo vroeg een eerste virusplant is gevonden. Dat betekent grondige hygiëne-maatregelen om virus te isoleren op de plek waar de plant gevonden is. “In die paden oogsten we ook maar om de drie tot vier dagen, om daar zo min mogelijk rond te lopen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.