teeltgeluid

laatste update:11 apr 2013

'Op dit moment temperatuur prioriteit'

“Het is extreem weer met die langdurige kou. Dat vraagt ook om extreme maatregelen. Want ik wil toch de temperatuur halen.”

Teeltman Huib Hanemaaijer bij gebroeders Van der Valk in Vierpolders trekt het scherm eerder dicht en houdt het langer gesloten.

“Op donkere dagen gaat het maar een paar uur open en soms blijft het zelfs de hele dag dicht. Op dit moment krijgt temperatuur prioriteit. Meestal heb je er toch ook een aantal zonnige dagen bij. Dan wil je doorgaan met temperatuur, en wil je op donkere dagen daarvan niet te veel verliezen.”

De instraling moet in ieder geval minimaal 300 Watt zijn, wil het scherm open gaan.

 

Groei houden

“Groei is nu het belangrijkste. Dat probeer ik met zachte warmte te realiseren.” De ventilatielijn staat (begin week 13) op 25 graden Celsius. “Met zon probeer je zoveel mogelijk warmte te pakken. Aan het eind van de middag wil ik graag de warmte vasthouden. Dan gaat het scherm al dicht als het nog 24 graden is. Ook de minimumbuis laat ik erin tot in de avond.”

Hanemaaijer stookt 19 en 21 graden Celsius, zonder voornacht. Hij zou liefst met die 21 graden uit de nacht komen. “Maar de laatste week haal ik dat niet meer. Ik ben al blij als de planten met 19 graden de nacht uit komen. Die gemiste temperatuur moet je dan elders terug zien te halen.”

Lagere plantbelasting

Voor de zetting is de gekozen strategie geen probleem. “Zetting is op dit moment meer een kwestie van plantbelasting dan van licht of voornacht.” Het eerste zetsel is er nu zo goed als af. Alleen bij Davos hangt er begin week 13 nog wat. De zetting gaat volop door.

De plantbelasting is een stuk lager dan vorig jaar. “Met 30 tot 35 stuks zijn we dit jaar al blij. Vorig jaar waren dat er 40. Maar die lagere plantbelasting hoeft niet alleen een nadeel te zijn. Misschien vind je het wel terug in een betere grofheid en prijs.”

Onzuiverheid rassen

Het gewas is nu aan het zetten van de derde zetting. Het tweede zetsel dat er hangt, zal eind week 14 los komen. “Er hangen er gemiddeld twee per tak. Dus we gaan nog best een beetje plantbelasting krijgen.”

De laatste jaren zijn er nieuwe rassen gekomen. Een flinke productie biedt voordeel, maar de nieuwkomers leveren ook de nodige frustratie op. “Zaadbedrijven zouden naar mijn idee wel meer inzet kunnen plegen op de kwaliteit van die rassen, en ze zouden meer openheid kunnen geven over problemen daarmee. Het zijn probleemsoorten. Je hebt te maken met koploosheid, mergnecrose en chimeren. En Maranello heeft verder veel wilde planten. Dat kost allemaal productie en arbeid. Je bent tot half maart steeds bezig met planten vervangen. Er zou toch iets meer te doen moeten zijn in de selectie. En in de teeltbegeleiding rond die problemen, zodat je weet wat je verwachten kunt.”

Weinig topgroei

Een aandachtspunt voor de komende periode is de in kracht toenemende zon. Als de instraling ineens te sterk toeneemt, zal een deel van het licht weggeschermd moeten worden. “Ik heb nu al één keer wat vruchtverbranding gehad. Met Davos hebben we er vorig jaar weinig aan gedaan. Maar Maranello lijkt er ietsje gevoeliger op.”

Opvallend bij Davos is dit jaar dat het gewas heel weinig topwerk vraagt, mede veroorzaakt door de hoge plantbelasting van het eerste en tweede zetsel en het weinige licht. “Het zet nu wel, en ook de topgroei komt weer op gang.”

EC omhoog

De EC zit op 3. “De laatste week is het gewas aardig wat voeding aan het opnemen. De EC zakte behoorlijk, daarom zijn we iets hoger gaan zitten.”

Met ziekten en plagen is het rustig, al is de eerste trips en spint binnen gekomen. “Maar met roofmijten, Orius en vangplaten moet het wel lukken om die onder controle te houden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.