teeltgeluid

'Ik ben geschrokken van die planten met virussymptomen'

"We hebben twee weken later gezaaid dus het is logisch dat we twee weken later dan vorig jaar gaan plukken. Dat zal zo rond 18 maart worden”, zegt Ferry Adegeest van TVA-Growers uit Berkel en Rodenrijs. Hij teelt 6,7 hectare van het ras Arvento op onderstam Emperador (plantdatum 24 december)."

De zesde tros bloeide vorige week en de plantbelasting was 58 stuks per vierkante meter (eind week 8). “Door de lage plantbelasting gaat hij als een kogel bij veel licht. Maar nu zie je de kop iedere dag weer dunner worden, dat moet zo niet nog een week duren”, zei hij halverwege vorige week. Hij probeert wel tempo te maken maar kon al voorspellen dat hij de gemiddelde etmaaltemperatuur van de weken ervoor, 18 graden, niet zou gaan halen. “De maximumbuis ligt op 55 graden en tussen 14 en 16 uur trek ik het scherm dicht afhankelijk van het zonlicht. Ik probeer zo toch aan de 23,5 graden te komen bij weinig licht.” De voornacht staat op 14 graden en hij wil met 18,5 graden de nacht uitkomen.

Foliescherm

Het foliescherm heeft hij op 13 februari opengeschoven, aan het eind van een koude periode. “Dat was al op het kantje, want je zag al wat broeikoppen.” Met het folie er nog in verstookte hij wekelijks maximaal 0,9 kuub gas per vierkante meter. In de twee weken erna was dat ongeveer 1,1 kuub gas. Onder het folie gaf hij nog avond- en nachtbeurten, maar dat is nu voorbij. Tussen 10.30 en 14.30 uur geeft hij nu 6 tot 7 beurten van 175 milliliter. Het moment van draineren viel ongeveer samen met het verwijderen van de folie. De ec van het druppelwater is sindsdien verlaagd van 5 naar 3,4 mS/cm. De mat-ec was vorige week nog 7 en Adegeest wil dat op 5 hebben op het moment dat hij begint met oogsten.

De eerste drie trossen heeft hij gebeugeld en gepunt: de eerste tros op 6 tot 7 tomaten, de tweede en derde op 7 tot 8 vruchten. Verder beugelen lijkt niet nodig gezien de stevige trosstelen.  Behalve het breken van de eerste drie blaadjes zal hij verder al het blad snijden. Tot de eerste tros gaat het er nu af.

Gele planten en open vruchten

Over het voor het eerst inbrengen van mild pepinovaccin (van DCM) kan hij nog niet enthousiast worden. Hij streefde tot nu toe altijd naar virusvrij blijven.“Je zag veel tekening in de kop tijdens die donkere weken, waar hij wel doorheen is gegroeid. Maar we zagen ook een hoek van 10-15 heel gele planten en 30 planten met open vruchten. Daar ben ik wel van geschrokken. Wat als dat op de hele tuin was gebeurd?” Na een bezoek van Ineke Stijger van WUR Glastuinbouw bleek dat het om hetzelfde, waarschijnlijk gemuteerde, virus ging. “Als dit het enige effect is, ben je dit natuurlijk snel vergeten. Maar ik ben er nog niet gerust op.”

Met de overige gewasbescherming gaat het prima. “Ik heb net de eerste wittevlieg gezien, terwijl we er toch mee geeïndigd waren.” Halverwege vorige week heeft hij de eerste Encarsia-kaartjes opgehangen. Macrolophus wordt vanaf deze week met vier keer een kwart per vierkante meter uitgezet. Voor het eerst gaat Adegeest ze ook bijvoeren, met Artemia-eieren die vrij goedkoop zijn. “Afgelopen jaren was Macrolophus minder goed aangeslagen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.