teeltgeluid

laatste update:24 dec 2013

‘Macrolophus in augustus misschien bijvoeren’

Bij de doorteelt van Ad van Rijn in Venlo hangen er nog drie trossen die redelijk goed aan het uitdikken zijn. “We krijgen er nu wel een enkel zwakkere plant bij die het wat moeilijker heeft.”

De geoogste kwaliteit is nog steeds heel erg goed. Het gebruik van de groeikrachtiger onderstam DRX 141, en het gedurende een langere periode op vijf snoeien van trossen, heeft succes en werkt positief tegen het ontstaan van gele kronen. Op het laatst zijn er drie trossen gebeugeld en de allerlaatste is voorzien van een troshaak.

Temperatuur houden

Ondanks de heel slechte prijzen blijft hij temperatuur in de teelt houden. Die wordt vrij vlak op 18 graden Celsius gehouden. Wel wordt de maximumbuis in toom gehouden met een begrenzing op 46 tot 47 graden Celsius.

In de periode ervoor stond een voornacht van 14 graden Celsius ingesteld en een nanacht van 16 graden. Daarna ging de temperatuur naar 16,5 graden. Als het niet lukte om dat met een buis van 35 graden Celsius te halen, dan tolereerde hij wat lagere temperaturen. De ventilatie- en stooklijn stonden kort op elkaar, zodat er boven het scherm vrij makkelijk gelucht werd.

Bijvoeren Macrolophus

Bij de plagen werd wittevlieg wat meer een probleem, en moest een correctie met Oberon worden uitgevoerd. "Ik denk dat de populatie Macrolophus vanaf augustus iets slechter is opgebouwd, door de wat lagere temperaturen. Misschien moeten we in de doorteelt toch ook in augustus gaan bijvoeren om de Macrolophus sterker te krijgen."

Omschakeling naar aardbei

In de kas komen voor het laatst tomaten te staan. Tijdens de teeltwisseling gaat van Rijn deze vanwege de slechte prijsontwikkelingen in de tomatenmarkt ombouwen voor een aardbeienteelt. Een behoorlijke ingreep, met onder andere de installatie van extra teeltgoten, hogedrukverneveling en cyclische belichting. De bedoeling is om rond 10 tot 15 januari op te starten. "De teelt zelf is nog redelijk nieuw voor mij. Ik ken die eigenlijk alleen van de open dagen tijdens Kom in de Kas."

Fris gewas

In de andere kas komen er vanaf 20 januari wel weer opnieuw tomaten. Daar staat nu een zomerteelt die in juli is opgestart na een Clavibacter-aantasting. Het zijn daar mooie trossen geworden die op zes zijn gesnoeid. De vijfde tros voor het eind is er uit gehaald, mede waardoor het gewas fris is gebleven. Er hangen in week 47 nog vier trossen.

Hij houdt er een lage temperatuur aan, met een voornacht van 14 graden Celsius en 16 graden in de morgen. Daar komt daarna niet veel temperatuur extra bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.