'Je ziet vanaf de kar nog steeds een fris groen gewas'

Ralph Steegh
"Als je er vanaf de kar overheen kijkt dan zie je nog steeds een fris groen gewas", zegt Ralph Steegh in Wellerlooi. "Het weer is lang lauw gebleven waardoor we het klimaat gemakkelijk actief hebben kunnen houden. Het gewas is heel vitaal de herfst ingegaan."

Vorige week hingen er per plant nog 4 tot 5 trossen (cocktailras Brioso) aan en oogstte hij nog ruim een pond per vierkante meter. "De kwaliteit is de laatste paar weken weer super: mooi grof en uniforme trossen. Daarvoor hadden we wat gescheurde vruchten en minder mooie trossen die in de hitte van augustus waren gezet."
De planning is om op 15 december leeg te zijn. Steegh teelt nu heel rustig: de dagtemperatuur staat op 17 graden (vanaf 9 uur), de voornacht op 15 graden (16-23 uur) en de nanacht op 16 graden. "Ik heb de voornacht van 13 graden eruit gehaald want de tomaten voelden 's ochtends heel koud aan." Schermen doet hij bij buitentemperaturen onder 6 graden, maar hij heeft het doek nog weinig gebruikt. "Het gasgebruik was in oktober maar de helft van vorig jaar."

Eindigen zonder schimmelziektes
In productie verwacht hij tussen 41 en 42 kilo per vierkante meter uit te komen, een kilo minder dan in 2012. "De achterstand die in het voorjaar is opgelopen halen we niet meer helemaal in." Zo moeilijk als maart en april waren, zo lekker verliep de teelt in september en oktober. "Dat zie je ook terug in de ziektedruk. We eindigen de teelt zonder schimmelziektes. Ik heb voor de zomer een keer Luna gespoten tegen Botrytis, verder niets. Zelfs Phytophthora, waar Brioso gevoelig voor is, heb ik helemaal niet gezien." Door de terugval van Macrolophus ziet hij wel steeds meer wittevlieg. "Ik zit in dubio of ik nog chemisch ga ingrijpen of dat ik wacht tot de teeltwisseling."

Andere onderstam
Het gewaswerk is gedaan. De laatste vijf trossen zijn gebeugeld om de tomaten zo grof mogelijk te laten worden. Langzaamaan worden de beugels weer verwijderd van de uitgedikte trossen. "Dan heb ik straks ook geen plastic in het tomatenloof zitten."

Op 10 november zijn de tomaten voor volgend jaar gezaaid: weer Brioso maar nu op onderstam Emperador (was Stallone). "Daar heb ik goede dingen van gezien. Hij is net wat groeikrachtiger." De planten zijn besteld voor 10 januari. "De praktijk leert dat het meestal een paar dagen eerder wordt."

Of registreer je om te kunnen reageren.