teeltgeluid

Langer doorgaan niet snel lonend

Bij Arie Jongeleen in Dongen is de teeltwisseling aangebroken. Halverwege week 43 laat hij het paprikagewas hakselen en daarna de steenwolmatten uitdraaien.

"Het is misschien wat vroeg om te wisselen, maar we doen dat al zeven jaar zo. Als je langer doorgaat, valt het laatste stuk toch vaak tegen." Als alles doorgerekend wordt, is verlenging van de teelt niet snel lonend. "De kwaliteit loopt terug. Mensen kosten ook geld. En nu is het toevallig zacht weer, maar er moet toch ook een slok gas in."

De laatste weken is de nachttemperatuur opgevoerd om er nog zoveel mogelijk paprika's af te krijgen. Er is een bijna vlakke lijn van 21 graden Celsius aangehouden. "Het scherm ging daarbij vlot dicht, want je wilt energie besparen en toch snelheid houden."

De totale productie ligt wat achter op voorgaande jaren. Als je eenmaal een achterstand hebt opgelopen, dan haal je dat niet meer in. Maar financieel lopen we gelukkig een stukje voor op eerdere jaren. Het areaal is afgenomen en producties lagen dit jaar wat lager. Kennelijk hadden we toch wat overproductie met z'n allen."

Groen snijden

De laatste zetting kwam helaas vrij laat op gang. "Vooral bij de Viper hebben we de laatste weken wat groen gesneden. Meestal valt dat tegen in prijs, maar we kwamen er nu best vanaf. De prijs van kleur ten opzichte van de groene paprika's viel in het laatste deel van de teelt tegen. En als je groene kon snijden voor een euro tot 1,10 euro per kilo, dan is dat best geld."

Hoewel aan de kwaliteit van de paprika's altijd te merken is als een gewas op zijn eind raakt, werd er op het laatst niet extreem veel binnenland gesneden.

Grondige schoonmaak

Aan het eind van de teelt moest nog een keer ingegrepen worden tegen een luisje en een rupsje. Tijdens de teeltwisseling wordt het bedrijf weer grondig schoongemaakt. "De kas leeg en dan alles vol met formaline. De ramen wassen, en dan weer opbouwen." Er worden altijd nieuwe eenjarige steenwolmatten gelegd. Rond 20 november gaat er weer geplant worden. Marduro komt terug in de rassenkeus. "Maar we stoppen met Viper. Naast de Marduro komt daar deels Maranello voor terug."

Of registreer je om te kunnen reageren.