weblog

KCB: kwaliteit glasgroente nog acceptabel

In mijn rondgang in week 43 heb ik nog veel Nederlandse glasgroente gezien. Inmiddels beginnen ook de Spaanse importen op gang te komen.

Zo zag ik nog diverse nummers komkommers van een acceptabele kwaliteit. Ten opzichte van een week of vier geleden is de kwaliteit niet achteruit gegaan. De Spaanse komkommers waren in folie verpakt, waren homogeen van vorm en hadden een sterke kleur. Het lijkt erop dat het Nederlandse seizoen nog wel even door loopt.

De grote sorteringen van paprika's (>80 mm) die het merendeel van de aanvoer beslaan, waren goed van kwaliteit. Soms een enkele slappe vrucht of buts, die uitsorteerbaar zijn, maar verder oké. Door een dunne vruchtwand waren de dozen maximaal gevuld. De sortering 70-90 mm was soms onder de maat. Hierin kwam te veel klasse II voor. De gele variant was soms geheel doorgekleurd maar in enkele gevallen veel te bont. Partijen blijven dan staan om uiteindelijk niet vers te worden verzonden. Vanaf 1 november is nog maar 5 procent bont toegestaan.

Trostomaten zagen er goed uit. Een grote verscheidenheid aan variëteiten maar altijd voldoende en soms heel goed. Wisselende kwaliteit zag ik bij de losse tomaten. Enkele partijen waren volglanzend en goed doorgekleurd. Andere partijen waren grauw en mistte elke vorm van een goede presentatie. Het is nu belangrijk om ook het laatste deel van het seizoen goed af te ronden. Een goed seizoen als dit verdient een waardig slot.

Aubergines stonden er nog volop en konden de strijd met de kwalitatief goede Spaanse partijen gemakkelijk aan. De Spaanse aubergines waren alle in folie verpakt. Ze waren donkerpaars en stevig, maar niet hard. Vergelijkbaar met de Nederlandse.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.