teeltgeluid

laatste update:4 dec 2012

‘Gewas wordt weer sterker na klap tijdens warme weer’

Het hogedraadgewas bij Hortus in Futuro in Maasbree begint begin week 36 krachtig terug te komen.

Paul van Lipzig: “In die warme periode heeft het gewas een flinke klap gehad. We hebben achteraf te veel setjes van twee aangehouden, waardoor er relatief veel komkommers kwamen in korte tijd. Door het warme weer en de hoge belasting heeft het gewas het moeilijk gekregen waarvoor we nu onze rekening moeten betalen. Nu moeten we zorgen dat het gewas sterker wordt en de balans terug krijgen om met voldoende kracht en balans de herfst in te gaan.” De bedoeling is om tot de tweede week van november door te gaan.

Abortie
Door het warme weer en de hoge belasting is er te veel vruchtafstoting opgetreden. Van die abortie heeft hij nu de rekening gekregen. In week 35 sneed hij al duidelijk minder komkommers, en ook deze week is dat het geval. “Ik denk dat we 1,5 komkommer per vierkante meter per week momenteel laten liggen. Dat kost geld.”

Kracht inbouwen
De nachttemperatuur is teruggebracht naar 16 graden Celsius. “Puur om meer kracht in te bouwen.” ’s Morgens wordt flink gelucht. Afhankelijk van het weer wordt later op de dag wat meer geknepen en vocht gespaard. “De temperatuur kan dan oplopen naar 27 graden, om toch weer wat snelheid te houden.”
Met het extreme weer is de plant wat wortels kwijtgeraakt, maar Van Lipzig ziet nu weer mooie nieuwe groeipuntjes komen. Hij druppelt 2,7 EC mee. Het drainwater komt met 2,8 EC terug.

Meeldauwdruk
De meeldauwdruk is momenteel enorm hoog. “We moeten flink spuiten om het onder controle te houden.” Naast de voor de schimmelontwikkeling gunstige weersomstandigheden versterken het gebruik van een niet-meeldauwresistent ras en een keer overgeslagen bespuiting de verhoogde ziektedruk.
De biologie houdt plagen onder controle, al had een enkel spintplekje daarbij wat extra aandacht nodig. Tegen rupsen is een keer bestreden, en af en toe was ook een luisplekje waar te nemen.

Leermomenten
Organisatorisch was het een zware klus om in juli en augustus het werk bij te houden met een bladafsplitsing van 7 bladeren per week. “Maar gelukkig hebben we het toch geklaard en er vooral veel van geleerd. Nu komt er een zeer rustige periode aan waarbij we tijd krijgen om alle leermomenten op een rij te zetten en uit te werken en te gebruiken voor het nieuwe teeltseizoen.”

Bron: Groenten en Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.