teeltgeluid

laatste update:24 sep 2012

‘Er stond een mooie krachtige kop op'

“We zijn in week 36 gelijk in productie gekomen met vorig jaar. Half augustus liepen we nog 1,5 kilo per vierkante meter achter op Success”, zegt Corné Zwinkels van tomatenbedrijf Arkse in Tinte. Eind week 38 zit hij op een totaalproductie van 52,7 kilo per vierkante meter en hij verwacht uiteindelijk uit te komen op 66 kilo.

Maar niet alleen de productie van het grove trostomatenras Merlice bevalt hem. “De vruchtvorm is veel egaler dan bij Success en de tomaten zijn prima houdbaar.” Het gewas is nog steeds opvallend groeikrachtig. Begin week 38 heeft hij gekopt. “Er stond een mooie krachtige kop op, zonde om hem eruit te halen.”  Om niet te priegelen in de kop heeft hij een ruime kop weggehaald. Op 28 september gaan de hommelkasten dicht en een paar dagen later haalt hij de laatste bloei er nog uit. Op 22 november verwacht hij de laatste trossen te knippen.

‘Best veel werk om het netjes te houden’

Ondanks de sterke groei waren de laatste weken wat gele koppen te zien. “Dat duidt op gebrek aan opname van voeding. We proberen daarom nu zo weinig mogelijk te luchten. De windkant blijft sowieso dicht, behalve een kiertje van 2 procent om het klimaat gelijk te trekken.” Op mooie dagen mag de temperatuur oplopen tot zeker 25 graden. Om 17 uur wordt afgelucht naar de voornacht van 15 graden. Om 1 uur wordt opgestookt naar de nanacht van 17,5 graden. Er komt dan een buis bij van 35 tot maximaal 48 graden. Om 7 uur wordt opgestookt naar de dagwaarde van 18 graden.

De productie mag tot tevredenheid stemmen, het gaat niet vanzelf. “Je hebt er best veel werk aan om het allemaal netjes te houden. We draaien dit jaar voor het eerst en dat levert best veel gebroken koppen op. De lege stengels moet je er dan weer tussenuit halen. De Botrytis-aantasting is een stuk minder dan vorig jaar, maar ook je hebt toch best wel veel naloopwerk.”

 

Hoge mat-ec
Toch gaan de gebroeders Zwinkels volgend jaar opnieuw Merlice zetten (op Maxifort). “Dit ras past wel bij ons. We telen gauw te generatief, maar daar heb je bij dit ras geen last van. Naast een goede productie maakt hij grote sterke trossen met goede kwaliteit.”

Om tot het einde de kwaliteit goed te houden, ook bij minder licht, zorgt Zwinkels dat de mat-ec op niveau blijft. “We houden een drain-ec aan van 5,0.” De watergift start om 9.30 uur en stopt om 16 uur.

Aan plaagbestrijding hoeft hij weinig te doen. “Er zit niet veel Macrolophus maar genoeg om de wittevlieg in bedwang te houden.” Hij ziet wel een enkel rupsje in het gewas. “Daar gaan we volgende week nog een keer tegen spuiten met Fame.”

 

ECA-water

Ook op ziektegebied heeft het gewas weinig te lijden. Pepino laat zich niet meer zien, nadat het virus in het voorjaar te lang en te veel symptomen had gegeven. Toch maakt Zwinkels zich wel wat zorgen. “We hebben voor het eerst crazy roots gevonden op een aantal matten verspreid over de kas. Je weet dat je het een keer krijgt, maar het is toch vervelend als het zover is.” Voor de teeltwisseling wil hij nog apparatuur aanschaffen om de besmetting met de bacterie tegen te gaan. “We denken aan een apparaat dat electrochemisch actief water maakt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.