Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Je begint te merken dat het einde van de teelt in zicht begint te komen’

Het gewas van de vroegste planting van 25 januari blijft redelijk in balans, op het bedrijf bij Ties Verbaarschot in Wellerlooi. De Proloog stond eerder, tegen het eind van de oogst van de laatste stamvruchten, wel wat te zwaar belast. “Daarna hebben we, een paar weken terug, wat problemen met de productie gehad. Toen heeft het gewas hergroei gekregen, en is het weer in balans gekomen.”
De bloei gaat momenteel lekker door. De geoogste vruchten zijn goed van kwaliteit. “Het blijft een mooie komkommer, al begin je wel te zien dat het einde van de teelt in zicht begint te komen.” De planning is om de teelt tot 14 juni door te trekken.

Spint
Aan plagen heeft het gewas alleen een klein beetje last van spint. Daar is een keer Floramite tegen ingezet. De biologische bestrijders houden de overige plaaginsecten goed onder controle.
Ziektes blijven heel beperkt. “We hebben gemiddeld één plant Botrytis in de rij, dus nog geen procent uitval.”

Zo min mogelijk gewaswerk
Verbaarschot probeert in deze tijd zo min mogelijk aan gewaswerkzaamheden te doen, om geen extra arbeidskosten te maken. “We plukken geen blad meer. We hebben pas de ranken nog een keer goed gelegd. Dat gaan we nog een laatste keer doen, samen met nog een keer onderdoor schoonmaken. Dan is het klaar en blijven we verder van het gewas af.”

Schermgebruik
Bij de klimaatinstellingen wordt een nachttemperatuur van 17 graden Celsius aangehouden. Er wordt nooit met voornachten gewerkt. Om 2.00 uur begint hij op te stoken richting 20 graden. Die temperatuur moet om 7.00 uur bereikt zijn.
Overdag lucht hij op 21,5 graden Celsius. De luchtingstemperatuur loopt geleidelijk op naar 25 graden Celsius aan het eind van de middag.
Sinds de nachttemperaturen boven de 7 graden Celsius blijven, gaat het scherm niet meer dicht.
Als er een omslag naar scherp zonnig weer mocht komen, is hij niet gewend om met dat doek instraling weg te gaan schermen. “Zon kun je niet te veel binnen krijgen.” Het gewas moet en kan zo’n weersomslag zelf oplossen.
Met watergeven krijgen de planten een druppel-ec van 2,5 mee. Dat kwam bij de laatste meting met 3,0 terug uit de mat. Nachtbeurtjes geeft hij niet. “De mat moet ’s nachts minimaal 10 procent interen. Zo niet, dan houden we op het eind van de dag eerder op met watergeven.”

Sclerotinia
In een andere kas met een latere planting van 25 februari staat het gewas er ook heel goed bij. “Het blijft daar goed in productie. We hebben veel gesneden. De laatste weken steeds meer dan een vrucht per dag.” Hij houdt er dezelfde temperaturen aan als in de vroegste planting.
Er is nog geen meeldauw waargenomen, maar vanwege het niet meeldauwresistante ras Sheila heeft hij daar wel twee keer preventief bestreden. Wel is er een beetje Sclerotinia te vinden, ontstaan bij een stukje onbalans in het gewas.
De bedoeling is om 8 juni over te gaan naar de volgende teelt, met het nieuwe ras RZ 24-187. “Die heeft ook geen meeldauwresistentie, maar er zit wel enige resistentie in tegen bontvirus.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ties Verbaarschot

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin