teeltgeluid

1 reactie

Komkommer

'Het is nu hoofdzaak dat gewas gaat lossen'

Paul van Lipzig van Hortus in Futuro in Maasbree heeft, bij zijn belichte hogedraadteelt met Hijack, op het 18e blad een scheut bijgemaakt, waarmee de stengeldichtheid van 1,6 is verhoogd naar 2,6 stengels per vierkante meter.
De scheut is vrij vroeg bijgemaakt, waarna de donkere periode volgde. “De plant heeft het daardoor moeilijk gehad, en is toen een beetje uit balans geraakt. Met de invulling van de arbeid op bijna 4 hectare was dat ook lastig. Dat heeft anderhalve week geduurd. Het gewas is heel sterk teruggekomen, en ook de selectiviteit komt terug. We zitten nu weer goed in het schema. Qua arbeid loopt het gelukkig weer.” Het vraagt wel steeds alle aandacht om de plant goed in balans te blijven houden.
In de moeizame periode is Van Lipzig teruggegaan met de nachttemperatuur, om toch sterke bloeiers en kracht in de plant te houden.

Diffuus glas
Tijdens de nog eerdere vorstperiode had het belichte gewas het ook moeilijker, ondanks de warmte van de lampen. “Het was daar evengoed lastig om de temperatuur te halen. Met diffuus glas op het dek warmt de kas moeilijker op.” Doordat de zuidkant van de kas warmer werd, ontstond ook wat koude trek die meer ongelijkheid in het gewas veroorzaakte. “Maar daar zie je nu niets meer van.”

Bladlengte houden
De belichting gaat begin week 12 om 3.00 uur aan. Het groeilicht blijft aan tot de instraling van buiten boven de 150 Watt komt. “’s Morgens houden we de belichting nog even aan, tot ongeveer 9.00 uur of 9.30 uur, om voldoende bladlengte te houden. Tijdens die donkere dagen was dat nog tot 12.30 uur.”
In de nacht gaat hij met de temperatuurinstelling terug naar 18 graden Celsius. Bij zonop zit de temperatuur, mede gerealiseerd door de lampwarmte, op 20 tot 21,5 graden Celsius. Overdag mag de temperatuur verder oplopen naar 24 graden om snelheid te houden en de vruchten goed te laten doordikken.
Met de watergift houdt hij op zonnige dagen een iets lagere EC aan, om de plant dan goed te laten verdampen. Op donkere dagen verhoogt hij de EC juist iets, om voldoende voeding in de plant te krijgen. “Anders schieten ze in de guttatie.”

Opletten voor meeldauw
Wat ziekten en plagen betreft heeft hij een klein beetje mineervlieg waargenomen, die inmiddels weer bijna weg is. Er is gefogd tegen een enkel puntje meeldauw dat hij had gevonden. “Nu we weer meer gaan luchten, moeten we goed blijven opletten om meeldauw onder controle te houden.”
Over de hele kas is inmiddels swirskii uitgezet en ook sluipwespen tegen wittevlieg.

Hoge plantbelasting
In de andere afdeling, met een traditionele teelt, liggen de scheuten begin week 12 net over de gewasdraad. Tijdens de donkere dagen heeft het gewas het moeilijk gehad vanwege de hoge plantbelasting. De huidige lichtrijke omstandigheden zijn dan ook erg welkom. “Maar nu is die kas flink op zijn vruchten aan het gaan, en is bezig te lossen. Dat zien we terug in de productie: die is enorm gestegen.”
Het is nu zaak dat het lossen goed doorzet, zodat de ranken meer ruimte krijgen om te gaan groeien. “De overgang naar de oogst van de scheut moet goed zijn.” Vanwege de flinke plantbelasting is de nachttemperatuur terug gebracht naar 16,5 graden Celsius, om voldoende kracht op de vruchten van die scheuten te krijgen. “Dit om afstoting te voorkomen.”
Er staat momenteel een grof gewas met groot blad.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Eén reactie

  • no-profile-image

    Pt East West Seed Indonesia

    Goed te horen dat er nog steeds telers zijn die in de hoge draad geloven, ondanks de vele problemen. Arbeid en nog steeds geen echt goed ras voor deze teelt! Persoonlijk denk ik dat een gerealiseerde etmaaltemperatuur tussen de 19 (donker weer) en 21 (met licht weer) goed is voor deze teelt. Verder zou ik zo vlak mogelijk telen in de nacht en ochtend bv 19-19 dus vlot luchten in de ochtend (19,5) vanaf 11 uur temperatuur verhogen van de luchting met 1*C per half uur tot 24*C. met huidige lage nacht temperatuur buiten is schermen nog goed mogelijk (verschil binnen /buiten 11*C). Voor voldoende snelheid op de vruchten is een groeibuis ter hoogte van de vruchten heel belangrijk en ondernet alleen gebruiken indien temperatuur te laag is. Verder kan reduheat een hulpmiddel zijn als de instraling en buitentemperatuur te hoog gaan worden en het buiten erg schraal is (eind April vorig jaar) , maar dit hangt sterk af van de hoeveelheid gewas in de kas en de blad strekking. Heel succes met de teelt gewenst vanuit het warme Indonesie, mvrgr Rien Rodenburg dir R&D East West Seed Indonesie.

Of registreer je om te kunnen reageren.