Doorgaan naar artikel

‘We misten steeds de periode met dure tomaten’

’Komende vrijdag worden bij Jan Zeinstra van Greenhouse Dili in Berlikum de laatste vleestomaten (ras Rebelski) geplukt. “Het laatste deel van de teelt is ook aardig gegaan. Botrytis is rustig gebleven. We zijn beloond voor de inspanningen die we er het hele jaar ingestopt hebben.”

Sinds augustus werd het gewas twee keer per maand nagelopen om beginnende aantastingen te behandelen. “Maar het begint bij het uitvoeren van de gewashandelingen. We hebben veel aandacht besteed aan netjes bladsnijden en aan het klimaat.”

 

Niet ethrellen bevalt prima

Het is niet gelukt de productieachterstand helemaal in te lopen.“ We komen 0,5 tot 1 kilo per vierkante meter lager uit dan vorig jaar. Maar de kwaliteit is tot het eind erg goed geweest.” Voor de afrijping heeft hij geen ethrel gebruikt. In de eerste plaats om niet teveel tomaten ineens te krijgen, maar ook om verzekerd te zijn van topkwaliteit. “We leveren de tomaten op kleur aan de supermarkt dus als je teveel tegelijk krijgt ben je je eigen concurrent. We ethrellen al drie jaar niet meer en dat bevalt prima. In het verleden hebben we weleens ‘tijgernoten’, van die gevlamde tomaten gekregen en dat is wel het laatste wat je wilt.” Om de tomaten er op tijd af te krijgen heeft hij de planten een week eerder dan normaal gekopt. Hij heeft er niet veel meer gas voor hoeven verstoken. “We hebben de buizen dag en nacht begrensd op 45 graden en trekken het scherm vlot dicht.” Overdag stookt hij naar 19 graden met een vochtkiertje en ’s nachts naar 17 graden, maar de temperatuur kan ook wat lager uitkomen.

 

Medewerkers ondervragen

De teelt wordt vrij schoon geëindigd. “Wittevlieg is het hele jaar goed onder controle gebleven. We hebben dit najaar nog wel twee keer met Oberon gespoten voor de zekerheid om de wittevliegeieren en de spint te pakken. Maar het belangrijkste is dat we het hele jaar de mensen goed ondervragen. Zo vroeg iemand eens om een mondkapje. Bij doorvragen bleek de reden een wittevlieghaard te zijn. Met extra vangplaten was dat probleem snel weer onder controle.”

Bij de teeltwisseling zal er weinig nieuws gebeuren. Wel worden de druppelslangen vervangen omdat de plantafstand verandert. “We schakelen over van 1-op-1 geënte planten naar geënt-getopte planten. Wanneer je begin januari plant wordt het gewas te vol als je in een keer de plantdichtheid verdubbelt naar 3,3 planten per vierkante meter. Nu starten we op 2,5 planten waardoor we meer snelheid kunnen houden en eerder op de markt komen. We misten steeds de periode met dure tomaten.”

 

Alles op trostomaten

Hoewel de vleestomatenteelt goed bevallen is, zet Zeinstra volgend jaar  geen vleestomaten meer. “Zo’n hoek van 3,7 hectare vleestomaten naast 8 hectare trostomaten vraagt veel van de organisatie. Omdat we op kleur plukken gaan we twee keer per week rond. Dat betekent dat de trostomaten op de andere dagen verwerkt moeten worden en daar is de capaciteit net te krap voor.” Een collegateler van vereniging Best of Four neemt de vleestomaten over, terwijl de gebroeders Zeinstra zich helemaal op trostomaten richten: 8 hectare van het ras Roterno (100 grams tomaat) en 3,7 hectare van de grovere Cappricia. Bovendien gaan ze half januari planten op de nieuwe vestiging van 3 hectare in Duitsland.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Zeinstra

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin