teeltgeluid

'Rustiger P-band'

Het paprikagewas van René Claassen in Dongen staat er nog redelijk gezond bij. Bij de Viper heeft hij een hoop groen gesneden, zodat de rest van de vruchten de gelegenheid krijgt om goed uit te groeien. “Er hingen te veel stuks.”

Bij de snelle rassen Nagano en Davos in een andere kas is hij alles rood blijven snijden. “Die zullen op de normale manier ook wel rijp worden.  Je kunt er trouwens ook geen fatsoenlijke groene uithalen. Die worden bij deze rassen te snel bont.”

 

Rustiger P-band
Er hangen nog drie tot vier vruchten per stengel aan het gewas. “Het is per stengel verschillend hoeveel paprika’s er nog aan hangen.” De grofheid is goed. “Ze zijn weer wat grover geworden. Een paar weken geleden waren ze wat fijner. Toen heb ik te veel 75'ers gesneden naar mijn zin.” Een echte voornacht hanteert hij niet meer. In de nacht houdt hij 18 graden Celsius aan, om die na middernacht op te gaan bouwen. Een uur voor zonop moet de temperatuur op 21 graden zijn. De minimumlucht-regeling in de nacht is er uit gehaald. Overdag zet hij, als de temperatuur dat toelaat, nog wel een minimumlucht. Daarbij zijn de zomerinstellingen aangepast, en wordt met een verhoogde P-band gewerkt, zodat het niet te koud kan worden door te snel luchten.

Meer vocht
De vochtigheid in de kas is niet laag meer. “Maar de zetting is ook voorbij. Met hardgroene vruchten is het niet zo gevaarlijk met schimmels als dat je net bloemen hebt als er veel vocht is.” Er is nog een rondje Steward gedraaid tegen rupsen, zodat er geen poppen overblijven tot in de nieuwe teelt. Verder is nog een keer Pirimor ingezet tegen boterbloemluis.

Op vruchten werken
Aan gewaswerk zijn de scheuten nog een keer weggetopt. “Zodat het geen bos wordt, en het gewas meer op de vruchten blijft werken.” Als er wat tijd over is, worden ook vruchten die op de grond liggen opgeruimd, zodat die daar niet kunnen gaan rotten.

De komende teelt zal op 18 en 26 oktober gezaaid worden. Net ietsje later dan vorig jaar. Energie is duur, en het is lastig een voldoende hoge prijs voor de allervroegste paprika’s te krijgen als de Spanjaarden nog aan de markt zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.