‘Bovenste trossen zo sterk mogelijk maken’

Op 4 en 5 oktober heeft Marcel van den Berg in De Lier de kop pas uit de plant gehaald. “Dat is natuurlijk best laat. Maar de prijzen voor cocktailtomaten zijn gewoonlijk beter in het tweede half jaar.”

Rond 20 oktober wordt de laatste bloei verwijderd. De laatste trossen worden dan in week 52 geknipt. “We beëindigen de teelt zonder ethrel, dat doen we al voor het derde jaar. Je kijkt dan naar het aantal graaddagen.” Zijn cocktailtomaten (ras Brioso) hebben 1.100 graaddagen nodig voor ze rijp zijn. Dat betekent dat de etmaaltemperatuur minstens twee weken lang op of boven 20 graden moet liggen. “Het kost wel extra gas, maar normaal gesproken wordt dat goed gemaakt door de hogere productprijzen.”

Kleinere vruchten
Het gezond houden van het gewas is nu de hoogste prioriteit. Dat lukt tot nu toe goed. “Het ziet er erg gezond uit, al zie je nog steeds de sporen van overmatige wortelgroei. Sinds het voorjaar hebben we de uitbreiding met natriumhypochloriet tot staan gebracht, maar je ziet nog steeds planten die te vegetatief staan.” Mede daardoor is het gemiddeld vruchtgewicht met 37 tot 38 gram nog steeds aan de lage kant. Het streven is minimaal 40 gram. Daarvoor heeft hij een diepere voornacht ingesteld van 11,5 graden. Het moment van omschakelen naar de voornacht en de snelheid zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Vanaf 3 uur stookt hij op naar 16,5 graden. Vanaf 10 uur komt er een lichtverhoging van 4 graden op de ventilatielijn van 20 graden, zodat de temperatuur in de middag kan pieken tot 25 graden. De etmaaltemperatuur ligt nu op 16 tot 16,5 graden. Het scherm mag nog niet dicht. “Het wordt dan te vochtig waardoor het gewas te weinig actief is en te ver achteruit kan gaan.” Hij doseert nog steeds maximaal CO2 uit de WKK. “Hij staat ingesteld op 1.400 ppm bij veel licht, maar dat haalt hij niet omdat de ramen dan ook open staan.”

Tussen 9.45 en 15.30 uur krijgt het gewas zijn voeding. De ec was tijdelijk verhoogd naar 3,3, omdat de mat-ec wat wegzakte, maar is nu weer 3,1 mS/cm. “Het gewas moet goed op kleur blijven. We willen de bovenste trossen zo sterk mogelijk maken. Als er nog vier trossen aanhangen mag de ec pas omlaag.”

Iedere twee weken nalooprondje
De laatste drie tot vier trossen aan de plant worden ook gebeugeld. “Bij afnemend licht moet je dat wel doen om kniktrossen en kwaliteitsverlies te voorkomen.” De kwaliteit is het hele jaar erg goed geweest. Maar doordat het vruchtgewicht gemiddeld nog geen 36 gram was, komt de productie waarschijnlijk 5 procent lager uit dan vorig jaar. “Gelukkig wordt dat gecompenseerd door de prijzen, zodat de omzet toch hoger uitkomt.”

Omdat Botrytis wat toeneemt, wordt iedere twee weken een rondje door het gewas gemaakt om de lege stengels te verwijderen en plekjes te behandelen. “We hebben nog steeds 3,75 stengels per vierkante meter. Als er zo’n gele stengel gaat rotten in de bundel krijg je gauw Botrytis.” Door het nalopen en netjes bladsnijden blijft Botrytis nu binnen de perken. Hij heeft wel twee keer gespoten met Oberon om het biologisch evenwicht te herstellen. “Ik heb nog geen Macrolophus met dikke konten gezien, maar de populatie neemt wel af zodat wittevlieg toeneemt.” Daarnaast blijft hij rollertraps, de gele vanglinten, ophangen in de haarden met wittevlieg. “Dat doen we al het hele jaar en werkt erg goed.” De rassenkeuze voor volgend jaar staat al vast. Telersvereniging Prominent heeft opnieuw gekozen voor het exclusieve ras Brioso van Rijk Zwaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.