Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘Regelmaat in productie’

“Ik vind dat het gewas zich goed door de hete periode heeft heen gewerkt”, constateert Ronald van der Sande van Kwekerij Brieljant in Brielle. “De zetting gaat vanwege het continu mooie weer goed door. We hebben dan ook niet de dip in de productie die we eigenlijk verwacht hadden. Er zijn planten met wat meer zetting en sommige met iets minder, maar gemiddeld zit er een mooie regelmaat in de zetting. ”
“Door het mooie weer snijden we ze iets eerder. Ze kleuren ook heel snel door. Daar verbaas ik me over. Dat gaat heel hard. Van helemaal groen zijn ze ineens heel snel geel. Behalve de regelmaat in ons eigen gewas, merk ik dat ook bij collega’s de oogst iets naar voren wordt getrokken, waardoor we straks niet de grote aanvoerpiek zullen krijgen die we verwacht hadden.”
Kwalitatief zijn de vruchten goed. “Het is ook een mooie mix in sortering: niet enorm grof en ook niet fijn.”

Zonnig weer
Tot begin week 16 is nog niet geschermd tegen de zon. “De grens waarbij hij dicht gaat, heb ik wel steeds bijgesteld. Van 850 naar 800 naar 750 Watt instraling. En als het zo schraal weer blijft, ga ik nog verder terug naar 700 Watt.”
Van der Sande hanteert een etmaaltemperatuur van 21,5 graden Celsius, met een voornacht van 17,5 graden en een nanacht van 19 graden die vanaf 01.00 uur langzaam wordt opgebouwd naar 20,5 graden Celsius rond een uur voor zonop.

Kiertje lucht
’s Morgens probeert hij het met luchten niet te warm te laten worden, zodat hij de temperatuur ook verder op de dag beter kan beheersen. “Als de planten te vroeg warm zijn, dan is het gewas in de middag helemaal op.”
In de middag probeert hij wel wat vocht te sparen, en mag de temperatuur langzaam doorlopen naar 26 graden Celsius. “Maar wel met een minimumluchtje. Het lucht ligt altijd net los, om problemen met verkurkte vruchtsteeltjes te voorkomen. Afgelopen jaar hadden we daar meer last van, met meer ‘opsluiten’ bij de luchtregeling. Door continu een snippertje lucht te zetten, krijg je ook niet zo’n grote klimaatschok naar de voornacht toe als je ineens door gaat luchten.” Het is afhankelijk van de buitentemperatuur hoe lang hij die minimum raamstand door trekt. Bij koud weer kan dat bijvoorbeeld tot 18.30 uur zijn, bij warm weer tot zononder.
Alle CO2 van de wkk wordt nog gedoseerd in de kas. “Voor de groei van het gewas is het nog niet nodig geweest dat ik het moet verminderen.” Om daarbij voldoende blad in de top te houden, topt hij al enkele weken op 2 bladeren.
Het schermen als energiebesparing is hij al knap aan het afbouwen. “In de voornacht mag hij sowieso niet meer dicht.”

Spint
In week 15 zijn roofmijten tegen spint ingezet. “We zagen wat plekken komen. Er is over het hele bedrijf uitgezet. Met dit droge weer moeten we goed in de gaten houden of de biologie het goed bij houdt. Anders is misschien nog een lichte correctie nodig.”

Water bijmengen
Dat langdurig droge weer is ook al goed te merken aan het niveau van het waterbassin. “We zijn het al aan het versnijden met steeds een beetje water uit het Brielse meer, om zo lang mogelijk te kunen blijven recirculeren.” Het toegevoegde water is heel constant van kwaliteit, en qua mineralen te vergelijken met leidingwater.
Bij de EC-gift richt hij zich op een streefwaarde van 3,1 in de mat. “Hij eet nu best wat op. We geven nog steeds 2,7 EC mee.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin