“Dit is zo’n vegetatief ras dat je hem wel erg generatief moet sturen.”

“Ik heb het erg naar mijn zin met het gewas dat er nu staat”, zegt Pieter van Dijk in Brielle. Het nieuwe vleestomatenras DRW 7749 (Monsanto) op Optifort heeft hij op 13 oktober laten zaaien en op 1 december geplant. “We hebben hem op 30 december op het plantgat gezet en tot 23 januari doorbeheerst met maar één druppelbeurt per dag en een ec-gift van 4,5. De matten waren zo droog dat de planten bij het betonpad bijna slap gingen.” In de eerste helft van februari is de ec in twee stappen verlaagd naar 3,5. “Het herverzadigen is met de Grotop-matten geen probleem.” Pas sinds deze (vorige) week realiseert hij wat drainwater dat wordt gerecirculeerd.  “Dit is zo’n vegetatief ras dat je hem wel erg generatief moet sturen.”

Maximaal licht pakken
Daar komt bij dat er nog steeds een foliescherm in de kas ligt terwijl de zevende tros al bloeit. “We kunnen het foliescherm in een op de zes vakken helemaal openen om vocht af te voeren. Pas als de buistemperatuur te hoog wordt trekken we het weer dicht.” Doordat op de 6 hectare maar 7 banen opengetrokken hoeven worden is één motor plus as voldoende. “Het heeft aan materiaal 15.000 euro gekost en ongeveer 300 uur aan arbeid. Door een investering van 35 cent per vierkante meter kunnen we het folie veel langer gebruiken en het energiescherm veel vaker openen. We pakken zo maximaal licht.” Het gemiddelde wekelijkse gasgebruik in de eerste zeven weken van 2011 ligt op 0,77 kuub per vierkante meter (totaal 5,4 kuub).  Aan het gewas is het vele schermen niet te zien. “Het ziet er mooi beheerst en gezond uit.” Kijk hier voor de fotoreportage van het beweegbare foliescherm bij Pieter van Dijk.

Grote DIF
Van Dijk probeert zoveel mogelijk vocht af te voeren via het kasdek en zo weinig mogelijk te luchten. Het beweegbare energiescherm gaat daarom al voor zonsopgang open en drie uur na zonsondergang pas dicht. Voor de generatieve sturing hanteert hij een minimaal verschil van 3 graden tussen gemiddelde dag en nachttemperatuur. De voornacht daalt zelfs tot 13 a 13,5 graden (vanaf een dagtemperatuur van 22,5 graden), lager dan hij ooit heeft gehad in de vleestomaten.

Groot blad eruit
Deze (vorige) week worden de laatste extra stengels vastgebonden. “We hebben in week 5 in een keer de plantafstand gehalveerd naar 37,5 centimeter.  De eerste tros op de dief begint nu te bloeien.” Omdat die dichtheid hoog is voor vleestomaten snoeit hij alle trossen op drie vruchten. De zetting gaat tot nu toe erg goed. “De eerste tros van dit ras geeft vaak open en sterk geribde vruchten, maar dat valt heel erg mee door de generatieve sturing.” Om het gewas open te houden wordt het blad naast de bovenste tros eruit gesneden in een aparte werkgang achter het clippen aan. “Maar we willen wel een bladbehang houden van 12 a 13 bladeren.”  De eerste planten staan nu (stonden vorige week) aan de draad. “We gaan ze nog een keer gelijk maken en dan beginnen we de week erna met zakken.”

Nog geen Macrolophus
Plaagproblemen zijn er nog niet geconstrateerd. “We hebben tot nu toe alleen Encarsia uitgezet. We zien hier en daar de eerste wittevlieg. Maar met Macrolophus wachten we nog even.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.