Doorgaan naar artikel

Oorlogstaal stuwt gasprijs, teler nog meer speelbal

Met 9% hogere gasprijzen na escalatie in Oekraïne voelen telers zich nog meer speelbal van geopolitiek.

De prijsstijging van 9% lijkt relatief mild, althans, energiespecialist Nife had op een grotere prijsbeweging gerekend dinsdag 22 februari. De berichten over Russische acties in Oekraïne gingen dinsdag 22 februari gepaard met twee berichten over leveringszekerheid. De Russen zeggen zelf de leveringen aan Europa te blijven doorzetten, zoals dat ook in de Koude Oorlog het geval was. Dat Duitsland de certificering van de tweede pijpleiding Nordstream 2 voorlopig opschort, brengt geen verandering in het huidige beeld op de gasmarkt.

Steeds onwerkbaarder voor teler

Dat de gasfutures stegen van € 0,75 naar € 0,80 lijkt misschien mee te vallen, maar volgens Alexander Formsma, energiespecialist van Glastuinbouw Nederland bewijst dit dat de gasmarkt al door angst is gekaapt. “In de prijzen was deze stap van Rusland al verrekend. Het is voor telers steeds onwerkbaarder dat ze onderhevig zijn aan geopolitieke spanningen. Dit zijn geen ondernemersrisico’s meer. De energieprijzen zijn vele malen te hoog.”

Gesprekken over steun

De stap van Rusland leidt niet direct tot een andere fase van alarm voor de glastuinbouw. Gesprekken die liepen tussen glastuinbouw en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit worden niet versneld. Eind februari staat de afspraak om op bestuurlijk niveau gesprekken te voeren tussen de ministeries en brancheorganisaties als Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis. Formsma: “Deze week gebruikt Glastuinbouw Nederland om te onderzoeken welke instrumenten daarvoor mogelijk zijn. Ook het dreigende omvallen van duurzame projecten is daarin een onderwerp.”

Ontspanning in gasmarkt?

Er lijken goede argumenten voor een ontspanning van de gasmarkt, de voorraden zijn hoog genoeg, bleek recent. Gesprekken van het ministerie over de gasvoorraad met de grootste zestig gasafnemers in Nederland raakt de glastuinbouw niet. De glastuinbouw was aanvankelijk bij die gesprekken betrokken, maar is niet op de lijst van zestig grootste afnemers opgenomen, zo bevestigt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De glastuinbouw levert ook een belangrijke bijdrage aan de stroomvoorziening in Nederland.

Bekijk de olie- en gasprijzen in onderstaande grafiek.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin