Glas

Nieuws laatste update:15 sep 2021

EU ziet grote verschillen in aanpak ToBRFV

De Europese Commissie constateert te grote verschillen in de aanpak van ToBRFV binnen de EU. Nieuwe maatregelen zijn op komst.

De Europese Commissie heeft in een aantal lidstaten audits gedaan om te zien hoe lidstaten omgaan met het gevaarlijke tomatenvirus ToBRFV. De voorlopige resultaten laten zien dat meer harmonisatie nodig is van het ‘uitbraakmanagement’.

Dat blijkt uit een recent gepubliceerd verslag van een bijeenkomst van de Standing Committee of Plant Health vlak voor de zomer. Waar precies de verschillen in aanpak zijn geconstateerd, is niet duidelijk.

Besmet zaad

Discussiepunten tijdens de bijeenkomst lagen rond test- en diagnosemethodes en de testcapaciteit van geïmporteerd zaad. Dat is met name een bron van zorg voor de Europese Commissie. Lidstaten vinden relatief veel besmet zaad uit verschillende bestemmingen. Eerder lag Guatemala onder een vergrootglas, maar de laatste maanden zijn met name vondsten van besmet zaad uit China opgevallen.

Ook vondsten in Italiaans tomatenzaad zijn besproken, en enkele uit Nederland. Malta heeft na besmettingen met Nederlandse en Italiaanse autoriteiten gesproken over de herkomst van besmettingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.