Glas

Nieuws

Minister stelt extra eisen voor aardwarmte Oostland

Minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt extra eisen aan aardwarmteproject Lansingerland 2 om bevingsrisico’s te verkleinen.

Dat blijkt uit het ontwerp-winningsbesluit van de minister dat ter inzage ligt. De voorwaardelijke toestemming is ook voor de voorlopige duur van twee jaar en daarmee nog niet voor 30 jaar. Aanvrager en ontwikkelaar Wayland wil met aardwarmte uit Lansingerland II een aantal (glastuinbouw)bedrijven en woningen verwarmen. Het is één van de geplande vijf boringen door Wayland in de regio rond Rotterdam, blijkt uit de aanvraag. De gemeente Rotterdam ziet Wayland als betrouwbare partner om te helpen warmtedoelstellingen te behalen.

Cumulatieve effecten onderzoeken

Bij de gemeente en provincie zijn wel zorgen over wat de optelsom van meerdere aardwarmteprojecten betekent voor het bevingsrisico. De minister heeft TNO gevraagd daarvoor een analyse uit te voeren. Uit zo’n analyse in Westland concludeerde TNO recent dat er geen negatieve optelsom bestaat voor bevingsrisico’s.

Ook moet Wayland meer onderzoek doen naar bevingsrisico’s, zoals de invloed van de injectieput op de reservoirput. Een boring bestaat altijd uit twee putten om het water op te pompen en terug te injecteren. Wayland wil het water tot wel 17 grade. Daarom neemt de minister op basis van advies van Staatstoezicht op de Mijnen hiervoor bepalingen op in het ontwerpbesluit voor winning.

Of registreer je om te kunnen reageren.