Glas

Nieuws laatste update:27 mei 2021

Jaguar pioniert in afzet groente kasproject China

Het Nederlandse handelsbedrijf Jaguar start met verkoop van groente uit Nederlandse kassen in China. Het wordt pionieren.

Dat zegt Kees Rijnhout, directeur van Jaguar, partner van het Nederlandse teeltproject van FoodVentures nabij Shanghai. Jaguar is op de Chinese markt een importeur van fruit. Daar komt nu de verkoop van lokaal geteelde glasgroente bij.

Rijnhout ziet het project als een grote uitdaging en zoektocht. “We hebben een afzetplan. We voorzien dat we de retailmarkt beleveren, maar ook catering is kansrijk. We zien dat in China het merendeel via groothandels wordt afgezet. Het is nu nog moeilijk voor te stellen welke richting het op gaat.” Rijnhout vertelde dat tijdens het FruitLogistica-congres World of Fresh Ideas op woensdag 26 mei.

Uitbreiding teelten

Jaguars dochter Leopard Fruit Trading in Shanghai gaat de afzet doen van de groente van het 3,5 hectare grote proefproject in Shanghai. De locatie wordt uitgebreid naar 17,5 hectare tegen het einde van het jaar. Dan voorziet Rijnhout ook uitbreiding van de teelten. Of dat in tomatensoorten is of richting teelten als aubergine of paprika, hangt af van marktonderzoek en ervaringen die dit jaar worden opgedaan.

Betere bezetting kantoor

Voor Jaguar is uitbreiding naar lokale groente een bijzondere, maar ook logische stap. Op die manier kan Jaguar het kantoor en medewerkers van Leopard in Shanghai jaarrond inzetten. Het leidt dus tot efficiëntiegroei voor het bedrijf. Voor Rijnhout is dat de belangrijkste reden om aan te haken aan het project.

FoodVentures maakte eerder bekend te willen groeien naar 100 hectare in China. Rijnhout wil nog niet zover vooruitkijken. Eerst is het zaak het project in Shanghai te laten slagen. “We moeten ergens beginnen. FoodVentures doet al andere projecten in landen als Kazachstan en Oekraïne. Als alles succesvol blijkt, ligt uitbreiding in China voor de hand”, zegt Rijnhout.

Lees ook: Wat betekent China’s interesse in Nederlandse tuinbouwtechniek?

Of registreer je om te kunnen reageren.