Glas

Nieuws

Britse ToBRFV-besmettingen 2020 waren te voorkomen

Twee van de eerste drie Britse besmettingen met ToBRFV waren te voorkomen met betere hygiëneregels.

Dat is de uitkomst van een casestudy van de eerste drie besmettingen in het Verenigd Koninkrijk door de Agricultural and Horticulture Development Board (AHDB). De eerste besmetting met het tomatenvirus ToBRFV was in 2019 bij kassen van RedStar in ThanetEarth, en werd succesvol bestreden met herplanting. De onderzoekers hebben geen kritiek op de hygiëneregels op dit bedrijf. Het jaar erop werden vijf besmettingen gemeld op andere bedrijven. De Britse teelt lijkt dat jaar nog onvoldoende scherp na de eerste melding in 2019, zo blijkt uit de analyse van de Britse gevallen.

Besmettingsroute

In de tweede besmetting in 2020 lijken bouwvakkers, of andere bezoekers de besmettingsbron. De kassen waren nog niet geheel opgeleverd op het moment dat kassen werden volgezet met planten. Omdat de eerste symptomen werden gezien in de eerste rijen ondersteunt dat de theorie dat mensen of materiaal de oorzaak zijn van de besmetting. Ook in Duitsland is in 2019 bij verschillende besmette bedrijven dat patroon gezien met symptomen in de eerste rijen planten, wat duidt op overbrenging door bezoekers.

Ook de derde Britse besmetting had door betere hygiënische maatregelen voorkomen kunnen worden, schrijven de onderzoekers. De derde besmetting was op een groter bedrijf dat een kleine productie tomaten heeft en daardoor niet scherp was op tomatenhygiënevoorschriften. Ook had het bedrijf een afdeling op dezelfde locatie waar product uit Nederland en Spanje werd verpakt.

Of Britse besmettingen genetisch te herleiden zijn naar Nederland, wordt niet duidelijk uit de analyse. De Nederlandse NVWA heeft een databank gepubliceerd met alle bekende ToBRFV-varianten van herkomsten gekoppeld. Alleen de eerste besmetting staat daarbij en lijkt een gedeelde herkomst te hebben met enkele Nederlandse besmettingen.

De besmettingsroute van dat eerste geval in ThanetEarth is niet meer te herleiden, stellen de onderzoekers. Gezien het vroege tijdstip is besmetting bij opkwekers voor de hand liggend, maar andere partijen van dezelfde kweker vertoonden geen symptomen.

Combinatie-effecten

Bij de eerste twee Britse besmettingen wijst de Britse plantgezondheidsdienst opnieuw op de combinatie ToBRFV en een ander tomatenvirus PepMV. Behandelde planten met een milde variant van PepMV lijken bij besmetting met ToBRFV duidelijker symptomen te tonen. Meer onderzoek is daarvoor nodig, stelt AHDB.

Of registreer je om te kunnen reageren.