Glas

Nieuws

WKK-steun ruim € 100.000 per hectare Vlaamse tomaten

Belgische tomatentelers verdienen gemiddeld € 117.400 per hectare aan verkoop van certificaten voor WKK.

Dat blijkt uit cijfers over de jaren 2014 tot en met 2018 van het Vlaamse Departement Landbouw & Visserij.

Vlaanderen heeft een stimuleringsbeleid voor groene energie door telers certificaten toe te kennen voor energiebesparing met WKK (warmte-krachtkoppeling). Deze certificaten (voor jonge WKK-installaties) kunnen telers verkopen aan energie-intensieve industrieën of de netbeheerder. De prijs van certificaten daalt door een overschot. Echter, met een minimumprijs van € 31 per certificaat zijn inkomsten gegarandeerd. Dat blijkt uit het rapport Resultaten uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) 2014-2018.

Certificaten belangrijke inkomsten voor telers

Voor telers zijn de certificaten een belangrijke steunpilaar onder het bedrijf. Uit verkoop haalde een gemiddeld tomatenbedrijf van 3,3 hectare in 2020 circa € 117.400 per hectare aan extra inkomsten via verkoop van certificaten. Met verkoop van elektriciteit haalden de telers gemiddeld een opbrengst van bijna € 150.000 per hectare. De totale opbrengst van het bedrijf, dus inclusief tomatenteelt was bijna € 700.000 per hectare. Daarmee haalt een tomatenbedrijf (na aftrek van kosten en belastingen) een gemiddeld gezinsinkomen van € 142.800 per hectare.

EC: certificaat is geen staatssteun

De Europese Commissie (EC) oordeelde in 2018 nog dat het Vlaamse certificatensysteem geen staatssteun is. Nederland heeft met het stelsel voor energiebelasting overigens een eigen stimuleringsbeleid voor WKK.

Vlaanderen telt 160 tomatenbedrijven met een totaal areaal van 500 hectare, waarvan 75% in de provincie Antwerpen. Circa 20% van de teelt is belicht.

Lees ook: Energietransitie behoeft nieuwe impulsen

Of registreer je om te kunnen reageren.