Glas

Nieuws

SGP nog niet gerust op compensatie ODE-regeling

De SGP is er niet gerust op dat glastuinders voldoende worden gecompenseerd voor de oplopende ODE-heffing voor duurzame energie. Kamerlid Chris Stoffer van SGP vraagt minister Wobke Hoekstra van Financiën of hij inziet dat de ODE-heffing te hoog is opgelopen.

Hoewel er een soort compensatie is geregeld ter waarde van € 25 miljoen voor de komende twee jaar, vreest Stoffer dat dit niet genoeg is. “Mijn indruk is dat dat nog geen recht doet aan de lastenverzwaring voor het mkb, bijvoorbeeld voor de glastuinbouw. Volgens mij past het ook niet in de energiestrategie om de stap van gas naar elektrisch te maken. Ik heb al meerderen horen zeggen: misschien moet ik maar weer terug naar het gas”, waarschuwt Stoffer.

Tariefstijging van 177%

Glastuinders worden door de regeling geconfronteerd met heffingen op hun elektriciteitsrekening die leidt tot een tariefstijging van 177%, heeft Glastuinbouw Nederland berekend. Volgens een inventarisatie van de brancheorganisatie treft de heffing ruim 640 bedrijven en gaat het om een gezamenlijk bedrag dat kan oplopen tot € 40 miljoen. Hoekstra reageert donderdag op de vragen van de Kamerleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.