Glas

Nieuws

Aardwarmte stap dichter bij voor telers Someren en Asten

De weg naar geothermie staat open nu een opsporingsvergunning is verstrekt voor Someren en Asten.

Hydreco GeoMEC bv en Geothermie Brabant bv krijgen een opsporingsvergunning voor aardwarmte toegekend in het gebied rond Someren en Asten. Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant.

Aardwarmte is een belangrijke stap voor glastuinders in het gebied in de Duurzame Energie Coöperatie Asten-Someren. De tuinders werken aan een warmtenet met verschillende warmtebronnen. Later dit jaar moet een houtstookinstallatie met regionaal snoeihout en afval van compostbedrijven draaien op dit netwerk. Andere telers in het gebied hebben ook eigen stappen gezet met biomassa en een zonnepark.

Ontwikkeling in Brabant

Door de toekenning van de opsporingsvergunning komt ontwikkeling van aardwarmte een stap dichterbij voor telers in het Oost-Brabantse gebied, maar het kan nog jaren duren voordat de boor de grond in gaat. De vergunning is zes jaar geldig.

Geothermie Brabant B.V. is een samenwerking tussen Hydreco GeoMEC en het Energiefonds Brabant. Hydreco Geomec is begin dit jaar overgenomen door energiereus Engie.

Achterstand

Aardwarmte heeft in Brabant een achterstand ten opzichte van andere tuinbouwprovincies. Niet overal is het mogelijk. In het West-Brabantse teeltgebied Steenbergen hebben telers bijvoorbeeld hun zinnen gezet op restwarmte van een afvalverbrander (Suez) met CO2-afvang. Mogelijk komt in de nieuwe SDE++ regeling een subsidiemogelijkheid voor deze techniek.

Of registreer je om te kunnen reageren.